ROK FITATU PREMIUM 20% TANIEJ NA KOD „FITRECENZJE20” [TUTAJ]
Zottarella Protein vs Mozzarella Light – czym się różnią?

Jak wyglądają wartości odżywcze i skład proteinowej i mozzarelli w wersji "light"? Czym się od siebie różnią?

Zottarella Protein vs Mozzarella Light – czym się różnią?

Czym różni się nowość – proteinowa mozzarella Zottarella Protein od dostępnej już na rynku wersji „light”? Pod lupę weźmiemy dwa produkty, porównując ich wartości odżywcze i cenę.

Zottarella Protein – nowość na rynku

W ubiegłym tygodniu informowaliśmy Was o pojawieniu się w Polsce, a dokładnie w sieci sklepu Biedronka nowego, proteinowego produktu – sera mozzarella. Choć widniejąca na opakowaniu mozzarelli etykieta „Protein” bez wątpienia przyciąga wzrok – szczególnie osób ze świata fitness, analizując tabelę wartości odżywczych produktu nasuwa się pytanie – czy proteinowa mozzarella od Zott, rzeczywiście jest proteinowa?

Proteinowa Mozzarella a Mozzarella Light – wartości odżywcze i skład

Skład obu wersji mozzarelli nie różni się od siebie – zarówno jej proteinowa, jak i wersja „light” składa się z mleka, soli, podpuszczki i regulatora kwasowości – kwasu cytrynowego. Co z wartościami odżywczych produktów? Czy Zottarella Protein rzeczywiście wyróżnia się wyższą zawartością białka na tle innych wersji tego rodzaju sera?

Mozzarella Light w 100g:

  • 157 kcal
  • 19g białka
  • 8,5g tłuszczów
  • 1g węglowodanów

Zottarella Protein w 100g:

  • 151 kcal
  • 18,5g białka
  • 8g tłuszczów
  • 1g węglowodanów

Cena dwóch wersji mozzarelli w Biedronce

Zarówno Zottarella Protein, jak i Mozzarella Light to produkty o masie 125g. Za opakowanie mozzarelli w odtłuszczonej wersji dostępnej w Biedronce zapłacimy 2.99 zł. Cena za nowy produkt Zott – proteinową mozzarellę to 5.99 zł. Różnica w koszcie zakupu przyjmuje wartość aż 100%!

Porównanie Zottarella Protein z Mozzarellą Light – wniosek

Analizując makroskładniki obu wersji produktu, możemy jasno wywnioskować, że nowość od Zott, proteinowa mozzarella ma niewiele wspólnego z rzeczywistą, wyższą zawartością białka w produkcie. Dodatkowo, cena za Zottarella Protein jest aż 2 razy wyższa niż jej odtłuszczona wersja, zawierająca większą ilość tego makroskładnika! Nazwanie mozzarelli „proteinową” jest chwytem marketingowym, który ma przykuć uwagę klienta i sprowokować do zakupu produktu.

Czytacie etykiety produktów, które wrzucacie do koszyka? W tym przypadku jest to istotne, by nie dać się nabrać na zabiegi marketingowe, których w tym przypadku użyła marka Zott. Wybierając mozzarellę spośród asortymentu Biedronki, wybierzcie wersję light – zawiera więcej białka i jest dwukrotnie tańsza.

Śledź @fit_recenzje na Instagramie, by być na bieżąco ze wszystkimi nowościami ze świata fitness!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]