Masło orzechowe to produkt, który od wielu lat cieszy się popularnością na całym świecie. Nic dziwnego! Pasta orzechowa to nie tylko smaczny przysmak, ale także źródło cennych dla zdrowia składników. Biorąc pod uwagę właściwości i składniki, jaki powinien mieć wartościowy produkt, odpowiemy na pytanie: Jakie masło orzechowe wybrać?
Czy każde masło orzechowe jest zdrowe?
Szeroki wybór maseł orzechowych na aktualnym rynku jest na tyle duży, że różne wersje tego produktu znajdziemy na półkach każdego sklepu spożywczego. Z reguły, masła orzechowe to źródło wartościowych dla zdrowia składników – nie bez przyczyny znajdują się w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie. Niestety, nie dotyczy to każdego z produktów – nie każde masło orzechowe jest zdrowe! Aby pasta orzechowa miała korzystny wpływ na nasz organizm, powinna mieć w składzie 100% naturalnych składników. W tym przypadku, produkt stanowi zdrowe smarowidło lub dodatek do posiłków, przynoszący szereg korzyści zdrowotnych. Najpopularniejsze masło z orzechów arachidowych to znakomite źródło białka – aż 26g w 100g i cennego dla organizmu błonnika. Duża ilość błonnika zawarta w orzechach przyczynia się nie tylko do zwiększonej sytości posiłku, ale także obniża stężenie glukozy we krwi, usprawnia pracę jelit i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jest także świetnym źródłem energii, zawartość tryptofanu – aminokwasu, wpływa na zdolność koncentracji i prawidłową pracę mózgu. Pasta orzechowa to bogactwo minerałów takich jak potas, niacyna i magnez, witaminy E oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, wśród których wyróżnić możemy:
- kwas alfa-linolenowy, obniżający ciśnienie, usprawniający pracę mózgu, mający działanie przeciwzapalne
- kwas linolowy, mający wpływ na zmniejszenie poziomu cholesterolu, o działaniu antyoksydacyjnym, antymiażdżycowym i przeciwnowotworowym
- kwas oleinowy, pomagający przeciwdziałać chorobom serca, zmniejszający skłonności do zakrzepów i powstawania kamieni nerkowych
Mimo, że masło orzechowe wykazuje korzystny wpływ na zdrowie, nie należy zapominać o jego wysokiej kaloryczności, która w zależności od rodzaju orzechów, z których powstało, waha się w okolicach 600 kcal na 100g produktu.
Dlaczego nie każda pasta orzechowa jest zdrowe?
Wiemy już, że nie każdy produkt z widniejącą etykietą „masło orzechowe” nazwać możemy korzystnym dla zdrowia. Dowiedzmy się zatem, jakie składniki nie powinny się w nim znaleźć, by zachował on swój pozytywny wpływ na organizm. Pierwsze, na co należy zwrócić uwagę przy doborze odpowiedniego masła orzechowego jest ilość orzechów, jaka została użyta do jego produkcji. W najlepszym przypadku, powinna ona stanowić 100% produktu i nie zawierać żadnych innych dodatków. Niestety, wiele dostępnych past orzechowych popularnych firm zawiera w składzie jedyne 50-60% orzechów, a wśród innych składników wyróżnić możemy cukier, syrop glukozowy i szkodliwy dla zdrowia olej palmowy. Dlaczego powinniśmy go unikać? Olej palmowy zawiera około 45% kwasów tłuszczowych nasyconych i jest źródłem niebezpiecznych dla zdrowia tłuszczów trans. Jego spożywanie przyczynia się do zwiększenia poziomu złego cholesterolu, wzrostu masy ciała i tkanki tłuszczowej. Ponadto, obniża wrażliwość komórek na insulinę, co prowadzi do rozwoju cukrzycy oraz sprzyja rozwojowi miażdżycy.
Rodzaje maseł orzechowych i ich właściwości
- Masło orzechowe z nerkowców
Charakteryzuje się dużą zawartością żelaza, którego niedobór sprawia, że czujemy się senni, zmęczeni i trudno jest nam się skoncentrować. Jedna łyżka masła z nerkowców pokrywa aż 12% jego dziennego zapotrzebowania. Jest także źródłem cynku i miedzi, korzystnie wpływającej na kondycję skóry, paznokci i włosów. W 100g zawiera około 600 kcal.
- Masło orzechowe z pistacji
Jest źródłem witaminy A, B1, B2, B3, B6, C i E oraz minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk, błonnik oraz potas. Witaminy z grupy B wspomagają układ nerwowy, ułatwiając koncentrację i poprawienie zdolności pamięciowych. 100g masła z pistacji dostarcza 560 kcal.
- Masło orzechowe z migdałów
To przede wszystkim bogactwo wapnia! W 100g tego rodzaju orzechów, zawarte jest 2 razy więcej wapnia, niż w mleku, które powszechnie uważane jest jako najlepsze źródło tego minerału. Pasta orzechowa z migdałów polecane jest sportowcom, ze względu na zawartość argininy, poprawiającej wydolność mięśni. 100g masła z migdałów to około 615 kcal.
- Masło orzechowe z orzechów włoskich
Wśród swoich konkurentów wyróżnia się właściwym stosunkiem kwasów Omega-3 i Omega-6. Jest to istotną cechą dla osób nie spożywających ryb i mięs, czyniącym produkt znakomitym w diecie wegan i wegetarian. 100g masła z orzechów włoskich dostarcza około 640 kcal.
- Masło orzechowe z orzechów laskowych
Oprócz szeregu składników odżywczych korzystnych dla zdrowia, masło z orzechów laskowych wyróżnia się także wysoką zawartością witaminy E, B3 i manganu. Dzięki temu, jego spożywanie wpływa pozytywnie na reprodukcję i polecane jest na potencję. W 100g zawiera około 700 kcal.
Pasta orzechowa – jakie ma zastosowanie?
Masło orzechowe ma wiele zastosowań, dlatego jest produktem, który warto umieścić w swoim codziennym jadłospisie. W zależności od rodzaju orzechów, z jakich zostało wyprodukowane, nada potrawom innego, różnorodnego smaku. Świetnie smakuje zarówno w słodkich, jak i słonych posiłkach, a jego zastosowanie kończy się wraz z naszą pomysłowością i stopniem kreatywności!
Do czego użyć masło orzechowe?
do posiłków na słodko, takich jak:
- owsianki i kasza mann
- omlety
- naleśniki i pancake’i
- gofry
- koktajle i shake’i
- świeże owoce, w szczególności banany i jabłka
- domowe wypieki
do dań wytrwanych, np.:
- mięs
- grillowanych warzyw
- ziemniaków i batatów
- jako składnik dressingu do sałatki
- pieczywa
Gdzie kupić zdrową i naturalną pastę orzechową?
Pastę orzechową, zawierającą w składzie 100% orzechów arachidowych znajdziesz w sklepie FITREC.PL w wersji Smooth – o gładkiej, aksamitnej konsystencji oraz Crunchy – z kawałkami orzechów.
Dodatkowo, z kodem „FITRECENZJE” otrzymasz rabat na całe zamówienie!
Opinie (0)