ROK FITATU PREMIUM 20% TANIEJ NA KOD „FITRECENZJE20” [TUTAJ]
Guma ksantanowa – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Co warto wiedzieć o gumie ksantanowej? Jakie są jej właściwości, do czego i w jaki sposób jej używać?

Guma ksantanowa – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Guma ksantanowa to popularna, stosowana w wielu przemysłach substancja zagęszczająca, szczególnie znana w branży fitness, ze względu na zerową kalorycznością. Czym tak właściwie jest, jakie ma właściwości i zastosowanie?

Guma ksantanowa – co to takiego?

Guma ksantanowa jest naturalną gumą roślinną, w przemyśle oznaczana symbolem E415, uzyskiwaną w procesie fermentacji cukrów z pszenicy, kukurydzy i soi. Wytwarzana jest z udziałem bakterii Xanthomonas campestris, następnie zostaje wymywana, oczyszczona, suszona i poddana procesie mielenia. Gotowa guma ksantanowa ma postać kremowego proszku o białej, lub żółtej barwie.

Jakie ma właściwości?

Guma ksantanowa znana jest przede wszystkim jako naturalny zagęstnik, charakteryzujący się zerową kalorycznością! Jest zatem świetnym składnikiem wielu posiłków, nie obciążając ich dodatkową ilością kalorii. Ale to nie wszystko! Podsumujmy wszystkie właściwości tej substancji:

  • zagęszczające – nadaje odpowiednią gęstość, stabilność i zwiększa objętość masy
  • higroskopijne – pochłania wilgoć
  • nadaje masom kleistej, plastycznej konsystencji
  • z łatwością rozpuszcza się w ciepłej i zimnej wodzie, mleku, napojach i płynach
  • dostarcza aż 7g błonnika w łyżce proszku
  • może przyczynić się do obniżenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi

Do czego wykorzystuje się gumę ksantanową?

Guma ksantanowa stosowana jest m.in.:

  • w przemyśle chemicznym – jako składnik różnego rodzaju kremów, past do zębów, pianek, żelów, balsamów i szamponów, a także leków – tabletki z użyciem gumy ksantanowej rozpuszczają się w żółądku wolniej, dzięki czemu składniki aktywne uwalniają się w odpowiednim czasie.
  • w przemyśle technicznym – dodaję się ją np. do betonu, farb, klejów, żeli i roztworów mineralnych.
  • w przemyśle spożywczym – jako substancją zagęszczająca, nadająca gładką i kremową konsystencję np. lodom, przy wypiekaniu ciast bezglutenowych – nadając im właściwości wiążące, zapobiegając wysuszeniu i kruszeniu się wypieków oraz produktów mrożonych, wydłużając ich okres przydatności.

Jak używać gumy ksantanowej i do jakich posiłków warto ją dodać?

Zastosowanie tej substancji zagęszczającej jest szerokie! Możesz jej użyć między innymi jako:

zamiennik skrobi lub mąki w przepisach – szczególnie obecna jest w wypiekach bezglutenowych, zastępując lepko-sprężyste właściwości glutenu.

zagęstnik – jej właściwości zagęszczające znakomicie sprawdzą się w procesie przygotowywania m.in.: sosów, dressingów, syropów i zup.

substancję zwiększającą objętość posiłków – w tym przypadku pole popisu jest szerokie! Polecamy dodać ją m.in. do:

  • owsianki, budyniu i kaszy manny
  • domowych lodów i koktajli
  • dżemów, frużelin i domowych marmolad
  • ciast i deserów

Jaką ilość gumy ksantanowej dodać? W większości przypadków <0.5% masy danego produktu lub posiłku będzie wystarczające. Nie potrzebujesz dużej ilości proszku, by nadała ona potrawom odpowiednich właściwości. W przypadku gotowania owsianki, dodaj ją do napęczniałych płatków, przy wypiekaniu ciast – połącz ją z resztą suchych składników, natomiast przy przygotowywaniu domowych lodów lub posiłków o „budyniowej” konsystencji – najlepszy efekt uzyskasz przy użyciu blendera.

Czy guma ksantanowa ma kalorie?

Guma ksantanowa nie jest trawiona przez układ pokarmowy i nie dostarcza wartości odżywczych. To jedna z cech substancji, czyniącą ją popularnym elementem osób na diecie redukcyjnej. Zagęstnik ten powoduje, że otrzymujemy większą objętość – a tym samym większą ilość jedzenianie wpływając jednocześnie na kaloryczność posiłku.

Czy guma ksantanowa jest bezpieczna dla zdrowia?

Z licznych przeprowadzanych oraz publikowanych badań wynika jasno, że substancja ta jest bezpieczna i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia człowieka. Została dopuszczona przez Panel EFSA jako dodatek do żywności w krajach Unii Europejskiej.  Warto jednak mieć na uwadze, że ze względu na wysoką zawartość błonnika – w przypadku dużego spożycia może powodować problemy żołądkowo-jelitowe.

Gdzie kupić gumę ksantanową?

Produkt znajdziesz w sklepie FITREC.PL! Przy składaniu zamówienie, nie zapomnij o kodzie rabatowym „FITRECENZJE”, dzięki któremu otrzymasz rabat na całe zamówienie!

Guma ksantanowa, mimo częstym, lecz błędnym skojarzeniom z substancją szkodliwą, jest najlepszym, naturalnym zagęstnikiem, wykorzystywanym w produktach dietetycznych, m.in. batonach proteinowych, syropie zero kalorii i odżywkach białkowych. Mieliście wcześniej styczność z gumą ksantanową? Dajcie znać do czego najczęściej ją dodajecie!

Śledź @fit_recenzje na Instagramie, by być na bieżąco ze wszystkimi nowościami ze świata fitness!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]