Oszczędź Swoje Kalorie – serek kanapkowy light!

Oszczędź Swoje Kalorie – serek kanapkowy light!

Dziś kalorie będziemy oszczędzać na śmietankowym serku kanapkowym. Na rynku jest ich naprawdę dużo, ale ja zdecydowałem zestawić ze sobą dwa produkty z Lidla. Dlaczego nie np. z Biedronki ? Odpowiedź znajdziecie w dalszej części posta. Zapraszam.

Milbona Goldessa Soft Cheese Classic

Makroskładniki (100g) : 252 kcal 4.5B|24.5T|4W (15.6g kwasów tłuszczowych nasyconych)
Skład : 49.7% śmietanka, mleko odtłuszczone, sól, kultury bakterii fermentacji mlekowej.

Milbona Goldessa Soft Cheese Light

Makroskładniki (100g) : 99 kcal 12B|4T|3.3W (2.6g kwasów tłuszczowych nasyconych)
Skład : 97.4% maślanka, 1.6%, śmietanka, sól, mączka chleba świętojańskiego, kultury bakterii fermentacji mlekowej

252 kcal vs 99 kcal. Różnica w kaloryczności między dwoma produktami marki Milbona znów jest ogromna. Jednak nie tylko ona robi duże wrażenie – składające się na nią makroskładniki jeszcze bardziej mnie zaskoczyły. Wybierając serek light oszczędzamy ponad 20g tłuszczów i jednocześnie zyskujemy aż 7.5g białka. W podobnych do siebie produktach, tak duża różnica w ilości protein jest rzadko spotykana. Do takich liczb przyczynia się duży udział maślanki- 97.4%, podczas gdy baza składu klasycznego serka to niespełna 50% śmietanki. Na koniec warto również zwrócić uwagę na ilość tłuszczów nasyconych – ponad 15g na 24g wszystkich tłuszczów nie wygląda zbyt dobrze. Pod tym wzgędem wersja light także wygrywa. A jak jest ze smakiem ? Klasycznego serka nie próbowałem, ale odtłuszczony tak bardzo mi smakuje, że nie mam potrzeby testować tego drugiego.

Jecie serki kanapkowe na co dzień ? A może znacie jakieś z lepszym makro niż te z Lidla ? Dajcie znać w komentarzu. Ja jeszcze takich nie znalazłem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]