Czy tylko byłem w dzieciństwie wielkim fanem Monte? Nie wiem jak Wy, ale ja NIGDY nie mieszałem białej...
Czy tylko byłem w dzieciństwie wielkim fanem Monte? Nie wiem jak Wy, ale ja NIGDY nie mieszałem białej i brązowej warstwy. Jakiś czas temu (nie)cukiernia Fit Cake przypomniała mi o tym deserze. Stworzyła słoik o zbliżonym do oryginalnego Monte smaku i mega niskiej kaloryczności! Postanowiłem zatem zestawić obie wersje!
Fit Cake Deser a’la Monte
Makroskładniki (300g – słoik): 114 kcal 10.5B|6T|4.5W
Skład: mleko sojowe, skrobia ziemniaczana, skrobia kukurydziana, syrop daktylowy, kakao, orzechy laskowe, erytrol
Zott Monte
Makroskładniki (150g): 292 kcal 4.2B|20T|23.9W
Skład: mleko (49%), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, kakao odtłuszczone (0,8%), zmielone orzechy laskowe (0,5%), czekolada w proszku (0,5%), karagen, mączka chleba świętojańskiego, wapń, aromat
Który deser będzie lepszy pod względem składu i wartości? Tu nie ma niespodzianki – Fit Cake Deser a’la Monte. Jest niskokaloryczny, ma ponad 2x więcej białka, 3x mniej tłuszczów i ok. 5 razy mniej węglowodanów. Dodatkowo jego masa jest 2 razy większa – 300g vs 150g. Większa jest również cena i to tak naprawdę jedyna wada deseru Fit Cake. Na końcu zawsze trzeba pamiętać o zdrowym rozsądku – zarówno tym w portfelu, jak i w aplikacji do liczenia kalorii.
Jeżeli macie ochotę spróbować ciast, batonów, deserów od FIT CAKE, to ich kawiarnie znajdziecie już w kilkunastu miejscach w Polsce (można zamawiać również z dowozem do domu).
Komentarze