Biszkopty bez dodatku cukru – porównanie ze zwykłymi!

Biszkopty bez dodatku cukru – porównanie ze zwykłymi!

Dziś pod lupę lecą dwa rodzaje biszkoptów firmy Mamut. Z cukrem i bez cukru. Które będą lepszym wyborem i jakie różnice kryje w sobie tabela wartości odżywczych ? Na te i inne pytania odpowiadam poniżej. Zapraszam.

Mamut Biszkopty Wrocławskie

Makroskładniki (100g) : 379 kcal 11B|4.5T|73W (37g cukrów prostych).
Skład : mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, cukier, woda, cukier inwertowany, skrobia ziemniaczana,emulgatory: E471, E475, E477.

Mamut Bezcukowe Biszkopty Wrocławskie

Makroskładniki (100g) : 376 kcal11B|4.5T|72W (1.9g cukrów prostych).
Skład : mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, maltitol, woda, emulgatory: E 471, E 475, E477

Jak widzicie, skład i makroskładniki obu wersji biszkoptów wyglądają podobnie. Największą różnicę robią oczywiście substancje słodzące. Większość biszkoptów, które znajdziemy na sklepowych półkach zawiera dodatek cukru, co przekłada się na ponad 30g cukrów prostych w 100g produktu. Alternatywą są bezcukrowe biszkopty od Mamuta. W ich składzie zamiast cukru znajdziemy maltitol – popularną substancję słodzącą w „fit” przekąskach. Z pozoru wydają się być one lepszym wyborem i w większości przypadków rzeczywiście tak będzie, jednak nie zawsze. Alkohol cukrowy jakim jest maltitol w dużych ilościach może powodować efekt przeczyszczający, a tego chyba nie chcemy. Poza tym za dużą zaletę „fit” biszkoptów należy uznać słodki i zbliżony do oryginału smak – całą recenzję znajdziecie na profilu. Wybór należy do was.
.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]