Fruvita Skyr bez laktozy – recenzja

Fruvita Skyr bez laktozy – recenzja

Skyr bez laktozy Fruvita pojawił się w Biedronce oficjalnie 24 marca br. w 3 smakach: naturalnym, waniliowym oraz truskawkowym, o czym można było przeczytać w tym wpisie.

W tej recenzji przedstawię Wam warianty waniliowy oraz truskawkowy. 

Skyr bez laktozy Fruvita to super opcja dla osób, które uwielbiały ten jogurt za jego makro (ma sporo białka), świetną, kremową i gęstą konsystencje, mimo zerowej ilości tłuszczu, lecz musiały z niego zrezygnować z powodu nietolerancji laktozy.

Skyr z Biedronki marki Fruvita Bez laktozy został wyprodukowany przez Lactalis.

Na rynku można jeszcze znaleść skyry produkowane przez Piątnice, jednak na dzień dzisiejszy nie ma w swojej ofercie skyrów bez laktozy.

Zatem, Fruvita Skyr bez laktozy to pierwszy skyr w Polsce dedykowany osobom zmagającymi się z problemem trawienia tego cukru.

Biedronkę można również pochwalić za wygląd opakowania. Szata graficzna jest estetyczna z fioletowymi wstawkami, więc od razu nam sugeruje, że mamy do czynienia z wersją Skyra bez laktozy. Oczywiście, czytelny napis „bez laktozy” również się pojawił. 

Wanilia

Konsystencja 

Jogurty typu Islandzkiego charakteryzują się zbitą i gęstą konsystencją. Nie inaczej było w przypadku Skyra Fruvita bez laktozy. Jogurt jest gesty, sztywny, po przechyleniu kubeczka zawartość ani nie drgnie. Bardzo zbity, niczym zaprawa murarska. Idealnie gładki. 

W ustach nieco „zatyka” i skleja zęby, sprawia wrażenie, że jeszcze bardziej gęstnieje.

Osobiście uwielbiam go za treściwość. Moja ocena za konsystencję to 10/10

Smak 

bardzo łagodny, niezbyt intensywny, waniliowy smak. Nieco płaski.  

Blisko mu do po prostu skyra naturalnego. 

Wyczuwalna „proteinowość”. Nie jest słodki, bardzo neutralny. Brakuje mu zdecydowanie słodyczy i kwaskowatości typowej dla jogurtów. 

Sam w sobie nudny na dłuższą metę, dobry jednak jako baza do deserów lub np. Zmieszany z twarogiem i posypany erytrolem jako nadzienie do naleśników.

Skyr waniliowy z Piątnicy jest zdecydowanie lepszy jeśli chodzi o smak i bardziej waniliowy, moim zdaniem. Moja ocena za smak to 6,5/10.

Opakowanie 150g zawiera 118 kcal, 15g białka, 0g tłuszczu oraz 14g węglowodanów (w tym cukry 13g)

Truskawka

Konsystencja 

Już nieco mniej zbita od wariantu waniliowego, delikatniejsza, ale wciąż treściwa, gęsta, sycąca i sztywna.

Już nie skleja tak zębów przez swą proteinowość jak waniliowy.

Teksturę jogurtu urozmaicają kawałki truskawek, nie duże i nie ma ich zbyt wiele. Końcowo jest bardzo dobrze i nie ma się do czego przyczepić. Ocena za konsystencję to 10/10.

Smak

zdecydowanie słodszy od Skyra waniliowego. Bardziej intensywny i wyraźnie truskawkowy. Przypomina Danonki albo naturalne lody truskawkowe, tylko mniej słodki. Czuć natomiast również ten specyficzny posmak typowy dla jogurtów proteinowych. 

Skyr truskawkowy Fruvita bez laktozy bardziej przypadł mi do gustu jeśli chodzi o smak.

Ocena za smak: 9/10

Opakowanie 150g zawiera 124 kcal

14g białka, 0g tłuszczu oraz 15g węglowodanów (w tym cukrów 15g)

Podsumowanie 

Nowe Skyry Fruvita bez laktozy bez wątpienia mogą się pochwalić najlepszą, gęstą i kremową konsystencją, mimo zerowej ilości tłuszczu oraz braku udziału zagęstników w składzie. 

Jeśli chodzi o smak, oba są smaczne, jednak u mnie wygrał wariant truskawkowy, gdyż przypomina mi naturalne lody truskawkowe, tylko mniej słodkie. Waniliowy za mało „waniliowy” chociaż również smaczny i świetny jako baza do deserów lub owoców. 

Poza tym do plusów można zaliczyć:

  • Bez laktozy w końcu osoby które mają nietolerancję, mogą śmiało konsumować Skyr 
  • Dobra cena (1,79 zł czyli tyle samo co „zwykle” skyry)
  • Wygodne i szybkie źródło białka, opakowanie dostarcza 15g białka!

Makroskładniki (100g)

Wanilia: 

  • 79 kcal
  • Białko: 10g
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 9g (w tym cukry: 8,6g)

Truskawka

  • 83 kcal
  • Białko: 9,5g
  • Tłuszcze: 0g
  • Węglowodany: 10g (w tym cukry: 10g)

Składy:

  • waniliowy : mleko, cukier, naturalny aromat waniliowy, koncentrat z marchwi, koncentrat z krokosza barwierskiego, kultury bakterii jogurtowych
  • truskawkowy: mleko, truskawki 8%, cukier, aromat naturalny, zagęszczony sok z cytryny, koncentrat z marchwi, kultury bakterii jogurtowych

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]