Po długich poszukiwaniach w końcu udało mi się znaleźć biszkopty bez dodatku cukru.
W produkcie od Mamuta został on zastąpiony maltitolem. Jedno opakowanie biszkoptów zawiera 100g, a ich wartości odżywcze to : 372 kcal, 4.2g tłuszczów, 72g węglowodanów oraz 11g białka. W ich składzie znajduję się tylko mąka pszenna, masa jajowa pasteryzowana, wspomniany maltitol i emulgatory. Konsystencja bezcukrowych biszkoptów niczym nie odbiega od tych oryginalnych, jest charakterystycznie chrupiąca, ale też lekko miękka (oczywiście gdy są świeże). Podobnie wygląda to w smaku – maltitol świetnie zastępuje cukier i nadaje ciastkom wystarczającej słodyczy. Jak przystało na biszkopty, same w sobie nie smakują wybornie i najlepiej komponują się wraz z innymi produktami. Jako że ja kulinarnym mistrzem nie jestem, najczęściej używam ich jako urozmaicenie owsianki lub galaretki z owocami.
Cena: 2-3 zł (m.in Carrefour, Auchan, Netto, Intermarche)
Komentarze