14.02.202314.02.2023
awatar

autor: Brygida Szkutnik

Galaretki bez cukru to świetna, niskokaloryczna przekąska, będąca zdrową alternatywą dla słodyczy. Stanowi słodką przekąskę lub deser. Na obecnym rynku dostępne są także galaretki wegańskie, co dodatkowo poszerza ich grono konsumentów. Czym różnią się od zwykłych?

Wegańskie galaretki na tle klasycznych

Główną cechą, różniącą te dwa produkty jest ich skład. Zwykłe galaretki, znacznie częściej dostępne na półkach sklepowych bazują na żelatynierozpuszczalnym białku, otrzymywanym z kolagenu pochodzenia zwierzęcego, najczęściej z kości, chrząstek i ścięgien. Galaretka wegańska to produkt bazujący na jego odpowiedniku – agarze. Agar jest substancją żelującą, pozyskiwaną z alg morskich. Ze względu na pochodzenie roślinne, jest produktem odpowiednim dla osób na diecie wegańskiej. Zawiera jednak zdecydowanie mniej białka, niż żelatyna, co może być istotną cechą, szczególnie dla osób aktywnych fizycznie, dbających o jego odpowiednią ilość w diecie. Jedna porcja galaretki wegańskiej bez cukru dostarcza 5kcal i 0g białka, natomiast klasyczna galaretka – 19kcal i 4.8g białka. Na korzyść przekąski bazującej na agarze, przemawia za to niższa kaloryczność, niż w przypadku galaretki z żelatyną.

Jakie są różnice pomiędzy żelatyną, a agarem?

Porównując do żelatyny, agar nie zawiera zapachu i pozbawiony jest koloru. Podobnie jak jego odpowiednik pochodzenia zwierzęcego, pęcznieje w zimnej wodzie, lecz szybciej zastyga – nie wymaga chłodzenia w lodówce. Agar w przeciwieństwie do żelatyny, charakteryzuje się także możliwością ponownego zagotowania, bez utraty cennych właściwości. Sposób użycia oraz zastosowanie obu substancji żelujących jest podobny. Ilość płynu, potrzebna do rozpuszczenia proszku jest do siebie zbliżona, choć warto zwrócić uwagę na zalecenia widniejące na etykiecie produktu, gdyż w zależności od producenta, mogą się one delikatnie różnić. Zarówno agar, jak i żelatyna ma szerokie zastosowanie w kuchni. Substancje sprawdzą się jako składnik domowych deserów, np. Malinowej Pianki lub Jednoporcjowego Deseru z Czekoladą, budyniów i galaretek, a także jako zagęstnik sosów i zup. Cechą, która wyróżnia agar na tle żelatyny jest jego konsystencja. W konsekwencji, galaretka wegańska charakteryzuje się bardziej zbitą konsystencją niż klasyczna.

Jak smakują wegańskie galaretki?

Galaretka bez cukru w wersji odpowiedniej dla wegan nie różni się smakiem od klasycznej, bazującej na żelatynie. Zastąpienie jej agarem, nie pozbawia galaretki pysznego, owocowego smaku, niewyczuwalny jest także nienaturalny, chemiczny posmak. Wegańska galaretka to ten sam, intensywny, słodki i wyrazisty smak owoców, który urozmaici Twój codzienny jadłospis!

Gdzie kupić galaretkę bez cukru odpowiednią dla wegan?

Produkt znajdziesz w sklepie FITREC.PL w 4 wersjach smakowych:

Galaretki bez cukru dostępne są w dwóch rozmiarach. Duże opakowanie 175g pozwoli Ci na przyrządzenie 25 porcji galaretki, natomiast mniejsze – 28g, 4 porcji deseru. Jeśli jest to Twoja pierwsza styczność z produktem tego typu, zamawiając mniejsze opakowanie, nie musisz obawiać się o ewentualne zmarnowanie produktu.

Dodatkowo, z kodem „FITRECENZJE” otrzymasz rabat na całe zamówienie!

Brygida Szkutnik

autor: Brygida Szkutnik

Opinie (0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *