Wczoraj była gorzka, to dla zachowania równowagi dziś czas na mleczną. Mowa oczywiście o czekoladzie bez dodatku cukru...
Wczoraj była gorzka, to dla zachowania równowagi dziś czas na mleczną. Mowa oczywiście o czekoladzie bez dodatku cukru od Wawela. Zapraszam do recenzji i dzielenia się własną opinią.
Makroskładniki (100g) : 502 kcal 6.6B|36T|52W (13g cukrów prostych i 39g polioli)
Skład : maltitol, tłuszcz kakaowy, mleko w proszku pełne, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), wiórki kokosowe 5%, lecytyny z soi i E476, aromat.
Konsystencja czekolady Wawel
wiórki kokosowe często wpływają negatywnie na strukturę i rozpuszczalność czekolady, ale tutaj udało się tego uniknąć. Są na tyle zmielone, że konsystencja tabliczki jest po prostu idealna – 10/10.
Smak czekolady Wawel bez cukru
mimo, że cukru w składzie nie znajdziemy, to słodkości tu nie brakuje. Czekolada jest intensywnie mleczna, aromaty nie odrzucają chemicznym posmakiem, a wiórki nadają lekkiej, ale moim zdaniem wystarczającej kokosowej nuty. Jeśli lubicie bardzo słodkie, a czasem nawet przesłodzone czekolady, to ta sprawdzi się świetnie – 9/10.
Podsumowanie
Czekolada od Wawela i „dziewiątka” za smak ?! Sam jestem zaskoczony, ale kokosowa bez dodatku cukru naprawdę na nią zasługuje. Zabija ochotę na słodkie i świetnie komponuje się z gorzką kawą.
Cena : 5-8 zł (m.in Auchan, Tesco)
Komentarze