W asortymencie firmy znajduje się aż pięć rodzajów tej przekąski : razowe i jaglane w czekoladzie deserowej, orkiszowe i jaglane w czekoladzie mlecznej oraz pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej, które testuję teraz. No to próbujemy.
Makroskładniki (100g) : 460 kcal 9.7B|23.9T|44.4W (15.7g cukrów prostych)
Skład : miazga kakaowa, cukier, proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu, lecytyna sojowa, pełnoziarnista mąka (25,8%: żytnia i pszenna), mąka żytnia, woda, mąka gryczana, ekstrakt słodowy jęczmienny, inulina, błonnik gryczany, otręby kukurydziane, sól, wodorowęglan sodu.
Konsystencja – z polewą czy bez, baza przekąski pozostaje taka sama. Oparte na mące żytniej oraz pszennej pieczywo jest chrupiące, a w porównaniu do wafli ryżowych zdecydowanie mniej zbite i twarde – klasyka. Czekolada także nie zawodzi – stanowi grubą warstwę, nie kruszy się i nie odkleja od kromek. Każdy element jest taki, jaki być powinien – 10/10.
Smak – typowe dla tego rodzaju pieczywa połączenie delikatnej słodyczy z równie lekką nutą soli. Ta pierwsza cecha jest zasługą głównie inuliny oraz ekstraktu słodowego. A co z czekoladą ? Smakuje identycznie jak polewa z testowanych niedawno wafli – mocno kakaowa, gorzka i minimalnie słodka. Po raz kolejny coś dla koneserów. Mnie smakuje z owsianką czy kawą, ale bez dodatków już średniawka – 5/10.
Podsumowanie : Pełnoziarniste pieczywo w czekoladzie gorzkiej od Sonko najbardziej przypadnie go gustu zwolennikom intensywnego smaku kakao w słodyczach. Ja do tej grupy nie należę, a moimi ulubionymi czekoladami są mleczna i biała. Zdążyliście już spróbować? Kupicie kolejny raz czy nie.
Cena : ok. 3 zł (m.in Auchan, E.Leclerc, Tesco)
Opinie (0)