Ostatnio coraz częściej sięgam po nowe, nieznane mi wcześniej rodzaje wafli ryżowych. Jednym z nich są wafle w polewie czekoladowej od Sonko. Skład i makroskładniki można uznać za średnie, sprawdźmy jak wypadnie konsystencja oraz smak.
Makroskładniki (100g) : 478 kcal 7.9B|20T|64.3W ( 26.7g cukrów prostych )
Skład : 52% ryż brązowy, 48% czekolada (cukier, miazga kakaowa, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat: wanilina)
Konsystencja
Okrągłe, cienkie wafle pokryte są średniej grubości polewą czekoladową. W jednym miejscu jest jej trochę więcej, w drugim mniej – do tego się nie przyczepiam. Poza tym struktura smakowych wafli niczym nie różni się od tych zwykłych. Chrupkości nie brakuje.
Smak
Wolicie ciemną czy mleczną czekoladę ? Ja zdecydowanie należę do tej drugiej grupy, ale te wafle również mi smakują. Czekolada jest dobrej jakości, cechuje się lekką goryczką kakao, a słodkość pochodząca z cukru jest delikatna. Można doprecyzować, że są to wafle w czekoladzie deserowej. Z Latte smakują jeszcze lepiej.
Podsumowanie
W tabeli makroskładników nie podoba mi się jedynie zawartość tłuszczu, ale w końcu trochę tej czekolady tam jest. Skład wygląda całkiem spoko. Jako przekąska do kawy czy chrupiący dodatek do owsianki są jak najbardziej w porządku.
Cena: ok. 3 zł (m.in Auchan, Żabka, E.Leclerc, Tesco)
Opinie (0)