Testowałem już wiele maseł, past i kremów orzechowych, ale nerkowce w zmielonej postaci próbuję po raz pierwszy.
Produkt od @m_z.pl w 100g zawiera : 553 kcal, 43.8g tłuszczów, 32.7g węglowodanów oraz 18.2g białka. W jego składzie nie znajdziemy oczywiście takich dodatków jak sól, cukier czy olej palmowy – jedyny składnik to prażone nerkowce.
Jak już kiedyś wspominałem, konsystencja nie jest dla mnie najważniejsza przy wyborze masła orzechowego, jednak warto wspomnieć, iż to od Soncone jest bardzo gęste, kremowe i bogate w liczne kawałki chrupiących orzeszków.
Jako fan nerkowców w klasycznej formie, muszę przyznać, że smak masła spełnił, a nawet przekroczył moje oczekiwania. Cechuje się delikatną, charakterystyczną dla tej odmiany orzechów słodkością i nie pozostawia po sobie posmaku goryczki. Wisienką na torcie i zarazem kolejną zaletą masła z nerkowców jest fakt, iż stanowi świetne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Biorąc pod uwagę wszystkie wymienione przeze mnie aspekty, produkt od Soncone wypada rewalacyjnie i ciężko zarzucić mu jakiekolwiek wady. Do owsianki, omleta czy naleśników masło z nerkowców pasuje idealnie i jest świetną alternatywę dla oklepanego klasyka z arachidów.
Cena: 55 zł
Komentarze