Drugi produkt marki Soncone, który mam okazję testować to masło z prażonych orzechów migdałowca.
Jedno opakowanie produktu waży 500g, a wartości odżywcze na 100g wyglądają następująco : 597 kcal, 7.5g tłuszczów, 7.5g węglowodanów oraz 22.8g białka.
Zawartość tłuszczu w migdałach jest nieco większa niż w nerkowcach i porównując konsystencję tego masła do poprzednika, da się to odczuć. Masło ma nieco mniej gęstą, zbitą oraz kremową konsystencją, ale za to cechuje się większą wilgotnością. Dzięki małym kawałkom orzechów, które wypełniają całą masę jest także bardziej „ziarniste”. Jak przystało na migdały, masło ma bardzo naturalny, delikatny smak bez jakichkolwiek słonych, słodkich czy też gorzkich posmaków. Jest to jedna z zalet tego produktu, ponieważ poza słodkimi posiłkami tj. owsianki, omlety, naleśniki świetnie sprawdza się także jako dodatek do wytrawnych dań mięsnych.
Mnie bardzo smakuje, jednak biorąc pod uwagę wszystkie aspekty, numerem jeden wśród maseł z samych orzechów wciąż pozostaje nerkowiec i coś mi się wydaje, że nie tak łatwo będzie go przebić.
Cena: ok. 50 zł
Komentarze