ser piórko porównanie

Ser Piórko czy zwykły? – porównanie!

Niskotłuszczowy ser “Piórko” staje się coraz popularny, więc nie mogłem postąpić inaczej! Przygotowałem odświeżone porównanie z klasycznym serem – padło na Edamski od Hochland. Jakie mają wartości odżywcze, skład, konsystencję i smak? Poniżej odpowiedzi na te pytania.

Wartości odżywcze sera Piórko

Różnica w wartościach odżywczych jest ogromna. Ser “Piórko” ma prawie 2x kalorii mniej, 9x mniej tłuszczów i 35% więcej protein. To jednak nie koniec, bo zawiera prawie 50% więcej wapnia. Ser od Ceko ma go 1300mg/100g – uzupełnia dzienne zapotrzebowanie.

Skład sera Piórko

Jak przekłada się to na skład? Pod tym względem oba sery są podobne. Bazują na mleku pasteryzowanym, a Ceko również na białkach mleka. Poza tym mają m.in kultury bakterii, sól, chlorek wapnia, podpuszczkę i barwnik. Hochland ma 500mg mniej soli.

Konsystencja sera Piórko

Czy różnią się w konsystencji? Niestety tak! Tutaj Ceko wypada już znacznie gorzej. Najlepiej jest go kupować w kostce, bo plastry łatwo się sklejają. “Piórko” jest bardziej twardy i znacznie trudniej się rozpuszcza. Dlatego też warto zetrzeć go na tarce i posypać danie.

Smak sera Piórko

Smak godny polecania? Piórko nie jest tak smakowity jak tłusty ser, ale daje radę. Biorąc pod uwagę stosunek do makroskładników, wypada naprawdę nieźle. Baza smaku jest zbliżona, jednak Piórko nie ma w sobie takiej intensywności – jest po prostu bardziej mleczny.

Cena i dostępność sera Piórko

Ile kosztują i gdzie można je kupić? Tłuste sery podobne do tego ze zdjęcia, są dostępne w każdym sklepie spożywczym za ~30 zł/kg. Piórko w formie kostki 225g jest dostępny m.in w Strefie Mocy, Aldi i Lewiatanie – 7-9 zł. Na wagę m.in w Auchan, Carrefour, Tesco ~30 zł/kg.

Podsumowanie

Jaki jest wniosek? Oba sery są wartościowe! Piórko sprawdzi się przede wszystkim jako łatwe i niskokaloryczne uzupełnienie białka. Osoby będące na redukcji na pewno bardziej docenią jego smak. Zwykły ser wymaga większej rozwagi – kalorie i tłuszcze nasycone.

Leave a Reply

%d bloggers like this: