Chipsy proteinowe marki WK Dzik w 61% składają się z koncentratu białka sojowego. To właśnie soja zapewnia im wysoką zawartość protein – aż 45g w 100g produktu (23g w paczce). Pozostałe składniki to głównie skrobia, olej, przyprawy, ekstrakty, aromaty i sól.
Chipsy proteinowe WK są bez wątpienia lepszym wyborem niż chrupki z popularnych sklepów. Poza wysokim udziałem białka, mają ponad 2 razy mniej tłuszczów i około 100 kcal mniej w 100g. Godna pochwały jest też ilość błonnika. Aż 8g w paczce, czyli ponad 20% dziennego zapotrzebowania.
Nie możemy jednak zapominać o wadach. Wśród nich jest wysoka zawartość soli – 5 w opakowaniu to prawie 1/3 rekomendowanej dziennej ilości dla przeciętnego człowieka. Szkoda też, że w składzie znalazł się wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy.
Chipsy proteinowe o smaku kurczaka kosztują 10 zł (50g) i w momencie dodawania tej recenzji można kupić je w sklepie internetowym WK Dzik.
Opinie (0)