Chipsy proteinowe marki WK Dzik w 61% składają się z koncentratu białka sojowego. To właśnie soja zapewnia im wysoką zawartość protein – aż 45g w 100g produktu (23g w paczce). Pozostałe składniki to głównie skrobia, olej, przyprawy, ekstrakty, aromaty i sól.
Chipsy proteinowe WK są bez wątpienia lepszym wyborem niż chrupki z popularnych sklepów. Poza wysokim udziałem białka, mają ponad 2 razy mniej tłuszczów i około 100 kcal mniej w 100g. Godna pochwały jest też ilość błonnika. Aż 8g w paczce, czyli ponad 20% dziennego zapotrzebowania.
Nie możemy jednak zapominać o wadach. Wśród nich jest wysoka zawartość soli – 1.4g w opakowaniu to prawie 1/3 rekomendowanej dziennej ilości dla przeciętnego człowieka. Szkoda też, że w składzie znalazł się wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy.
Takie połączenie składników wpływa dobrze na walory smakowe i to trzeba przyznać. Chipsy proteinowe WK Dzik są wyraźnie bekonowe, słone, chrupiące, a ilość przypraw zadowalająca. Dobrym porównaniem są prażynki bekonowe. Do minusów trzeba zaliczyć pojedyczne, bardziej przypalone fragmenty.
Chipsy proteinowe o smaku bekonu kosztują 14.99 zł (50g) i w momencie dodawania tej recenzji można kupić je w sieci sklepów Żabka.
Opinie (0)