Pan Orzech Pasta z Orzechów Ziemnych Posolona – lepsza niż bez soli?

Pan Orzech Pasta z Orzechów Ziemnych Posolona – lepsza niż bez soli?

Obiecałem, że będzie więcej recenzji maseł orzechowych oraz kremów proteinowych i słowa dotrzymuję. Dzisiaj testuję pastę arachidową z dodatkiem soli od Pan Orzech. Zapraszam do lektury i dzielenia się własną opinią.

Makroskładniki (100g) : 518 kcal 25.8B|46T|12W (6.4g cukrów prostych i 1.2g soli)
Skład : orzechy ziemne prażone, sól, skrobia ziemniaczana.

Konsystencja

Zarówno na zdjęciu jak i na filmiku możecie zauważyć, że jest aksamitna, gładka i dość kremowa. Nie będę ukrywał, że co do konsystencji maseł orzechowych nie mam dużych wymagań. Lubię te bardzo kremowe, ale i rzadsze, które świetnie sprawdzają się jako polewa.

Smak

Nie raz spotkałem się z sytuacją, że producenci maseł orzechowych dodając do niego sól, po prostu przesadzali i zabijali tym samym smak arachidów. Tutaj nie ma to miejsca, a nieco ponad gram soli moim zdaniem jest wystarczający aby podkreślić smak orzechów i nadać im wyraźnie słonej nuty.

Podsumowanie

Na etykiecie pasty od „Pan Orzech” możemy przeczytać, iż jest ono mocno posolone. W rzeczywistości tak nie jest i ja uznaję to za zaletę (można spotkać masła z 3g soli w 100g!). Nie podoba mi się tylko ta skrobia ziemniaczana w składzie i brak informacji o procentowej zawartości orzechów. Masło jest bardzo smaczne zarówno jako dodatek do słodkich jak i wytrawnych posiłków.

Cena: ok. 10 zł (m.in JAWO)

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]