Porównanie kabanosów – klasyczne vs drobiowe

Porównanie kabanosów – klasyczne vs drobiowe

Dziś popularne i lubiane przez wielu kabanosy. To bez wątpienia jedna z tych przekąsek, na których można zaoszczędzić naprawdę dużo kalorii. „Klasykę” reprezentują kabanosy firmy Krakus, a ich zamiennik drobiowa wersja od Konspol. No to porównujemy.

Krakus Kabanosy Klasyczne

Makroskładniki (100g) : 476 kcal 27B|40T|2W (16g kwasów tłuszczowych nasyconych). Skład : mięso wieprzowe, sól, przyprawy, przeciwutleniacz: izoaskorbinian sodu, substancja konserwująca: azotyn sodu, olej rzepakowy, 100 g gotowego produktu otrzymano ze 171 g mięsa.

Konspol Natura Kabanosy z Kurczaka

Makroskładniki (100g) : 253 kcal 22B|18.3T|0W (6g kwasów tłuszczowych nasyconych)
Skład : mięso z kurczaka (135g mięsa użyto do przygotowania 100g produktu), sól, przyprawy

Historia zatacza koło. Motyw przewodni jest niemal taki sam jak w przypadku porównania parówek, które wstawiałem jakiś czas temu. Nie dość, że kabanosy z kurczaka zawierają ponad 200 kcal mniej od wieprzowych, to w tym konkretnym przykładzie cechują się także lepszym składem.️ W opakowaniu znajdziemy jedynie mięso, sól i przyprawy. Wizualnie oba produkty są podobne, ale w środku kryją się prawie 22g tłuszczów różnicy. To jednak nie wszystko, bo wynikiem tego jest także większy udział kwasów tłuszczowych nasyconych. Te zaś powinniśmy ograniczać do minimum – max. 10% kaloryczności diety. Nikt oczywiście tu nie mówi o całkowitym wykluczaniu produktów takich jak kabanosy wieprzowe z diety, jednak warto mieć na uwadzę, że lepszą alternatywą będą drobiowe. A jeśli w ogóle nie lubicie kabanosów, to najlepszym rozwiązaniem będzie chude mięso.

Jeśli podobają Ci się takie infografiki i widzisz w nich wartość, udostępnij ten post dalej. Dziękuję.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]