Przyszła pora na prawdziwą klasykę! Czemu porównanie chipsów nie zagościło tu wcześniej ? Nie mam pojęcia, ale zdecydowanie na to zasługuje. Lay’s Naturalne Solone vs Lay’s Prosto z Pieca. Zwycięzca tej rywalizacji jest chyba każdemu znany, ale w tym poście chciałbym przytoczyć „kilka” słów uzasadnienia. Zapraszam do lektury i dyskusji w komentarzach.
Lay’s Naturalne Solone
Makroskładniki (100g) : 536 kcal 5.9B|33T|52W
Skład : ziemniaki, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy w zmiennych proporcjach), sól (1,1%).
Lay’s Oven Baked Salted
Makroskładniki (100g) : 443 kcal 5B|14T|71W
Skład : płatki ziemniaczane (62%), skrobia, olej roślinny rzepakowy, cukier, mąka pszenna, sól (1,3%), lecytyny sojowe, glukoza.
Na początku wypada wyjaśnić kwestię smaku. Dlaczego oparłem to porównanie akurat na wersji solonej ? Odpowiedź jest prosta. Ma najmniej skomplikowany skład ze wszystkich chipsów. Pod tym względem na pierwszy rzut oka wygrywają zwykłe Lay’s, jednak magia zaczyna się dziać dopiero w tabeli wartości odżywczych. Pieczone chipsy mają prawie 100 kcal mniej, a różnica ta pochodzi głównie z tłuszczów – 33g vs 14g. Nie wiem jak dla was, ale dla mnie wybór jest oczywisty. Odkąd pierwszy raz spróbowałem Lay’s Oven Baked, rzadko sięgam po te klasyczne. I nie, nie tylko ze względu na bardziej korzystne makroskładniki. Wersja pieczona bardziej mi smakuje, a najbardziej doceniam jej konsystencję – tej chrupkośći nie da się podrobić. Na koniec jeszcze pochwała dla Lay’s, bo ze składu chipsów zniknął olej palmowy, co przekłada się na mały udział tłuszczów nasyconych.
Jak wygląda wasze #TOP3 wśród Lay’s z Pieca ? W moim rankingu pierwsze miejsce zajmuje Grillowana Papryka, drugie Barbecue, a ostatni stopień na podium należy do Suszonych Pomidorów.
Opinie (0)