maslo orzechowe w proszku

Orzech w Proszku – jak smakuje i do czego używać?

Masło orzechowe to bez wątpienia jeden z najbardziej popularnych produktów wśród osób trenujących i dbających o swoje zdrowie. Choć jest kaloryczne (około 600 kcal w 100g), dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych – miłośnicy masła orzechowego wiedzą o czym mowa! Alternatywą dla kalorycznych past orzechowych, jest odtłuszczone masło orzechowe w proszku. Ale jak to, Orzech w Proszku? Okazuje się, że bardzo prosto! Więcej o tym produkcie w kolejnych wersach tego wpisu.

Czym jest masło orzechowe w proszku?

To nic innego jak orzechy arachidowe w prażonej i odtłuszczonej wersji. Efektem jest proszek, który w swojej strukturze przypomina mąkę. To między innymi dlatego tak często produkt ten nazywany jest mąką arachidową. Masło orzechowe w proszku jest zdrowe, wysokobiałkowe, bogate w błonnik i znacznie mniej kaloryczne od zwykłego.

Jakie masło orzechowe w proszku wybrać?

Na rynku jest wiele maseł orzechowych w proszku, a wśród nich Orzech w Proszku marki FITREC. Produkt ten występuje w dwóch wersjach smakowych – klasycznej i truskawkowej. Orzech w Proszku Klasyczny składa się z wspomnianych wyżej odtłuszczonych, prażonych orzechów arachidowych, substancji słodzącej w postaci sukralozy oraz soli, która podkreśla słodkość oraz naturalny smak arachidów. Orzech w Proszku Truskawkowy zawiera dodatkowo truskawkowy, w 100% naturalny akcent. Mowa o truskawkach liofilizowanych w proszku. To jedyne źródło truskawkowego smaku – nie ma tu aromatów, sztucznych barwników, ani cukru.

Dodatek wspomnianych składników do orzechów arachidowych sprawia, że masło orzechowe w proszku ma jeszcze lepszy smak i co ważne, nie towarzyszy mu goryczka występująca często w wersjach w 100% składających się z orzechów. Warto też wspomnieć, iż Orzech w Proszku nie zawiera oleju palmowego, a tłuszcze pochodzą tylko i wyłącznie ze starannie dobranych orzechów arachidowych. W 100g mamy aż 13g błonnika, niemal 50g białka i tylko 13g tłuszczów w porcji.

Ile kalorii ma Orzech w Proszku?

Odtłuszczone masło orzechowe w proszku ma około 30% mniej kalorii niż to klasyczne. Robi wrażenie, prawda? To zasługa przede wszystkim znacznie obniżonej zawartości tłuszczów – o ponad 70%. Orzech w Proszku od FITREC ma około 450 kcal w 100g. Choć ta liczba na początku nie robi dużego wrażenia, to zmienia się to po przygotowaniu proszku z wodą i w efekcie stworzeniu masła orzechowego. Gotowa porcja dostarcza znacznie mniej kalorii niż zwykłe masło orzechowe, a smak jest naprawdę zbliżony. Jeżeli kochasz orzechy w takiej formie, koniecznie spróbuj Orzecha w Proszku – zaoszczędzisz kalorie!

Jak przygotować Orzecha w Proszku?

Proces przygotowania jest bardzo szybki i prosty. Do naczynia wystarczy wsypać porcję masła orzechowego w proszku (w przypadku Orzecha w Proszku – 15g) i wymieszać ją z wodą, mlekiem lub napojem roślinnym w stosunku 1:1. W praktyce, używając 15g proszku, potrzebujemy 15-20ml płynu, aby uzyskać kremową pastę orzechową. Dodając więcej płynu sprawimy, że konsystencja naszego masła orzechowego będzie bardziej płynna – idealna jako polewa.

Do czego używać masła orzechowego w proszku?

Masło orzechowe w proszku ma naprawdę wiele zastosowań. Jednym z nich jest oczywiście alternatywa dla klasycznego masła orzechowego i przygotowanie według powyższych wskazówek. Jest jednak znacznie więcej pomysłów na Orzecha w Proszku.

Można go użyć jako składnik koktajlu, tym samym wzbogacając go o orzechowy smak – w połączeniu z mlekiem i owocami będzie przepyszny! Orzech w Proszku świetnie sprawdza się też w roli zamiennika lub dodatku do mąki. Świetnym tego przykładem są naleśniki. Dodaj Orzecha w Proszku do masy naleśnikowej i nadaj pankejkom znakomitego smaku masła orzechowego. Co jeszcze? Masło orzechowe w proszku równie dobrze pasuje do jednoporcjowych ciast, warstwowych fit deserów, owsianek i innych podobnych posiłków. W przepisach dobrze wypada też jako zamiennik odżywki białkowej i kakao.

Jak smakuje Orzech w Proszku?

Jak sama nazwa mówi, Orzech w Proszku cechuje się intensywnym smakiem orzechów arachidowych. Tego smaku nie można pomylić z niczym innym, a zapach jest tego dodatkowym potwierdzeniem. Dzięki sukralozie, Orzech w Proszku ma w sobie lekką słodkość, która niweluje gorycz do zera i nadaje przyjemnego smaku. Słodycz wzmacnia zaś skromna szczypta soli – to kontrast, który dopełnia smaku. Masło orzechowe w proszku to must have dla wszystkich miłośników orzechów w każdej formie!

Leave a Reply

%d bloggers like this: