W ubiegłym tygodniu było dużo o pistacjach, a dziś wracam do klasyki i testuję Maslove solone masło orzechowe.
Kiedyś próbowałem już solone masło z 3% soli w składzie i średnio mi smakowało. Maslove postawiło na nieco mniejszą ilość – 1.04g w 100g. Jak wpływa to na smak? Na to i inne pytania odpowiadam w dalszej części tego posta ?
Makroskładniki (100g): 581 kcal 26B|46T|12W
Skład: 99% orzechy arachidowe, 1% sól himalajska
Konsystencja
Zadowoli fanów płynnych oraz kremowych maseł orzechowych. Można powiedzieć, że te dwie cechy są tutaj połączone. Orzechy oraz sól zostały dokładnie zmielone, a wynikiem jest konsystencja sprawdzająca się w naprawdę wielu zastosowaniach. Masło może pełnić rolę polewy, jak i smarowidła. Mimo wszystko bliżej jej jednak do płynu niż do zbitej, kremowej masy. Mnie odpowiada w takim wydaniu i w innym też pewnie by mnie usatysfakcjonowała. Przypominam, że lubię różne konsystencje maseł. Dla mnie dycha.
Smak
Arachid, arachidowi nierówny! Chyba zgodzi się ze mną każdy miłośnik masła z tych właśnie orzechów. Czasami można się spotkać z dość tanimi pastami, których smak różni się od innych. Towarzyszy im goryczka czy mdły posmak. Na szczęście te cechy nie dotyczą orzechów mielonych w samym Supraślu. Jakość tego arachida czuć już od pierwszego testu. Bardzo wyraźny, delikatny smak wzbogacony o odpowiednią ilość soli. Kojarzycie chrupki orzechowe Curly? Jeżeli tak, to łatwiej będzie Wam wyobrazić sobie smak tego masła. Skład prosty, ale smak już nie – arachidy też zaskakują.
Podsumowanie
Opakowanie 200g masła orzechowego za 9 zł?! Pewnie wiele z Was zadaje sobie takie pytanie i ja też je sobie zadawałem – do czasu. Do czasu aż sam spróbowałem i przekonałem się, że ta cena idzie w parze z nie takim zwykłym smakiem. W końcu Maslove zajmuje się w 100% mieleniem i sprzedażą maseł – muszą mieć to dopracowane. Jeżeli stawiacie na jakość, to koniecznie spróbujcie Maslove solone masło orzechowe.
Cena: 9 zł za 200g (Maslove)
Komentarze