Do tej pory na profilu pojawiła się recenzja masła arachidowego z solą, pistacjowego i mixu nerkowców z kokosem. W składzie tego produktu znajdują się tylko pieczone migdały. Maslove masło migdałowe – sprawdźmy je!
Makroskładniki (100g): 572 kcal 20B|52T|20.1W
Skład: 100% pieczone migdały
Konsystencja
Charakterystyczna dla maseł z tych orzechów. Mam tutaj na myśli ziarnistość, która jest widoczna nawet gołym okiem . Co prawda nie ma to odzwierciedlenia w konsystencji „crunchy”, ale o aksamitności jak w pistacji czy arachidzie też nie możemy mówić. Czy to wada? Nie, to natura migdałów! Orzechy te otoczone są skórką, więc mają bardziej ciekawą strukturę. Mnie ona odpowiada i mogę ją polecić wszystkim niezdecydowanym między smooth, a crunchy. W tej wersji mamy coś po środku. Migdały szybko wytrącają swój olej, więc warto dobrze wymieszać.
Smak
Jak mamy 100% orzechów, to sprawa wydaje się być jasna. Jeśli lubicie migdały, to bez wątpienia polubicie też to masło. Tym bardziej, że Maslove nie używa tych z „gorszego sortu”. Ja bardzo lubię te orzechy, choć do wielkich miłośników zaliczyć się nie mogę. W tym rankingu nie wyprzedzą pistacji, nerkowców i arachidów. Mimo to, zgrzeszyłbym pisząc, że to masło jest niesmaczne. Jest lekko słodkie i nie niesie ze sobą żadnej goryczki – czasem się to zdarza. Poza tym ma najmniej charakterny smak ze wszystkich, które już testowałem. Dzięki temu sprawdza się nie tylko w słodkich owsiankach, ale też jako dressing do warzyw – polecam bardzo to połączenie. Migdały w wytrawnych daniach potrafią działać cuda! Jeżeli lubicie, to polecam też w zmielonej formie.
Podsumowanie
Polski producent, świetna jakość, idealna konsystencja i naturalny smak – tak w kilku słowach mogę podsumować Maslove masło migdałowe. Jak już wcześniej napisałem, te orzechy nie mieszczą się w moim TOP3, jednak wcale nie muszą! Nawet gdy są na dalszej lokacie, trzeba docenić ich smak. Orzechy są dla siebie konkurencją!
Cena: 20 zł za 200g (Maslove)
Opinie (0)