16.03.202016.03.2020
awatar

autor: Bartłomiej Szkutnik

Proteinowy Mars zadebiutował na rynku europejskim 3 grudnia 2019 roku, a kilka dni później był już w Polsce. Po ponad 3 miesiącach emocje już trochę opadły, ale ja je ponawiam i dzielę się z wami moją opinią. Wygląd miażdży, a jak reszta? Dowiecie się w poniższej recenzji batona Mars HiProtein Salted Caramel!

Makroskładniki (59g): 209 kcal 20B|4.9T|23.2W
Skład: mieszanka białkowa (27%) [izolat białek sojowych, izolat białek mleka, odtłuszczone mleko w proszku, koncentrat białek serwatkowych (mleko), białko jaja, emulgator (lecytyny sojowe)], solony karmel (16%) [słodzone odtłuszczone mleko zagęszczone (mleko odtłuszczone, cukier), syrop glukozowy, syrop cukru inwertowanego, olej palmowy masło (mleko), cukier, sól, emulgator (E471), stabilizator (pektyny), aromat naturalny], czekolada mleczna (15%) [cukier, tłuszcz kakaowy, odtłuszczone mleko w proszku, masa kakaowa, laktoza i białka serwatki (mleko), tłuszcz palmowy, serwatka w proszku (mleko), tłuszcz mleczny, emulgatory (lecytyny sojowe, E476), ekstrakt waniliowy], hydrolizowany kolagen (12%), substancja utrzymująca wilgoć (glicerol), fruktooligosacharydy, substancja utrzymująca wilgoć (maltitol), aromaty, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, ekstrakt słodu jęczmiennego, sól.

Konsystencja

Bardzo dobra, bo ma wiele wspólnego z tym prawdziwym Marsem. Co dokładnie? Piankowata, miękka i dość puszysta masa! Co prawda w tej odsłonie jest ona trochę uboższa, ale i tak jest dobrze. Uważam, że konsystencję batona można określić jako mieszankę prostego protein bara z Marsem. Dlaczego? Dlatego, że typowo ciągnącej masy białkowej też tu nie brakuje. No dobra, wystarczy o tej części. Teraz kilka słów o polewie i karmelu. Ta pierwsza jest o wiele cieńsza od oryginału, ale za to rozpływa się w ustach jak normalna czekolada. Karmel zaś mógłby być nieco bardziej ciągnący. Bliżej mu wilgotnej pasty daktylowej, a niżeli do „lawy”. Jako całość konsystencja wypada bardzo dobrze.

Smak

Tutaj jest jeszcze lepiej! Baza smaku Marsa pozostaje bez zmian. To duża zasługa cukrów prostych. Dzięki nim czekolada i karmel mają bardzo słodki smak, a w masie białkowej nie czuć goryczki. Wróćmy jednak do samej polewy. Mleczna czekolada smakuje bowiem niemal tak samo jak w normalnym Marsie – jest słodko i mlecznie. Najciekawszą warstwą jest oczywiście słony karmel. Z ulgą piszę, że jest słony nie tylko na etykiecie, ale i w praktyce. Miłośnicy połączenia słodyczy z nutą soli będą zadowoleni. Pozostaje już tylko masa białkowa, czyli najbardziej neutralna część proteinowego Marsa. Nie jest aż tak intensywnie czekoladowa i słodka, ale i tak trzyma poziom. Jej podobieństwo do oryginału nie podlega wątpliwościom. Miłe zaskoczenie!

Podsumowanie

Mars HiProtein Salted Caramel to świetny pod względem walorów smakowych baton. Niestety nie można tego napisać o składnikach, w których znajdziemy m.in cukier oraz olej palmowy.

Cena: 9.98 zł (Strefa Mocy)

Pamiętaj, że używając kodu “fitrecenzje” dostaniesz 10% zniżki na cały asortyment sklepu Strefa Mocy.

Bartłomiej Szkutnik

autor: Bartłomiej Szkutnik

Opinie (0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *