Makaron Konjac to niskokaloryczny produkt oparty na mące konjac. Dzięki swojej zniewalająco niskiej kaloryczności bliskiej zeru, jest świetnym wyborem dla osób na redukcji, dbających o odpowiednio niską podaż kalorii w ciągu dnia, lecz nie tylko nie tylko! Przeznaczony jest także dla osób na diecie ketogenicznej i nietolerujących glutenu i pszenicy.
Właściwości makaronu konjac
Makaron Konjac w niemal 97% składa się z wody! Pozostałe 3% to mąka, wytwarzana z bulwiastego warzywa konjac, pochodzącego z terenów Azji. Głównym składnikiem makaronu jest błonnik, nie podlegający trawieniu, dzięki czemu produkt pozwala na zaspokojenie uczucia głodu i sytości po jego spożyciu. Makaron nie zawiera białka, węglowodanów i tłuszczów, jest zaś źródłem cennych witamin i minerałów, takich jak witamina A,E,D,C oraz potasu, magnezu, wapnia, cynku, żelaza, miedzi, fosforu i cynku. 100 g produktu dostarcza zaledwie kilku kalorii, stanowi zatem świetne uzupełnienie diety osób na redukcji, ułatwiając odchudzanie. Brak zawartości jaj, soi i pszenicy, czyni go także odpowiednim dla osób z nietolerancją glutenu. Jakie jeszcze korzyści posiada makaron konjac? Błonnik o nazwie glukommanan, pochodzący z rośliny konjac ma właściwości oczyszczające organizm. Włączenie tego produktu do diety przyczynia się do wsparcia układu trawiennego i jego prawidłowego funkcjonowania – konjac chroni mikroflorę jelit, usuwając z organizmu szkodliwe toksyny.

Jak smakuje makaron konjac?
Cechą, która charakteryzuje makaron konjac jest jego bezsmakowość i bezzapachowość. Stanowi zatem uniwersalny produkt w kuchni – wchłania przyprawy, dodatki i zapachy, z którymi jest podawany. To my decydujemy jak będzie smakować! Konsystencja makaronu jest sprężysta i elastyczna, co wpływa na wydłużony czas spożywania posiłku – to kolejna zaleta dla osób na redukcji. Wyglądem przypomina makaron ryżowy, jest bezbarwny i niemal przezroczysty, doskonale wchłaniający kurkumę i szpinak, nadające mu koloru. Występuje pod różnymi postaciami, takimi jak penne, spaghetti i fettuccine. Makaron przeznaczony jest zarówno jako baza do posiłków na słodko, jak i słono. Swoje zastosowanie szczególnie odnajduje w potrawach kuchni azjatyckiej, bogatej w aromatyczne przyprawy.

Jak przygotować makaron konjac?
Jego przyrządzenie jest dziecinnie proste i przy tym błyskawicznie szybkie! Po otwarciu opakowania, wystarczy opłukać go letnią wodą. Makaron Konjac nie wymaga gotowania! Przygotowany w ten sposób jest już gotowy do spożycia, choć smakuje jeszcze lepiej po usmażeniu i dodaniu ulubionych składników.
Gdzie kupić makaron konjac?
Produkt dostępny jest w sklepie FITREC.PL w 3 wersjach:
Spróbuj także Ryżu Konjac!
Dodatkowo, z kodem „FITRECENZJE” obowiązuje rabat na całe zamówienie!
Opinie (0)