Proteinowe ciastko o smaku masła orzechowego! Brzmi świetnie, a jak wypada smakowo?
Proteinowe ciastka, a raczej ciacha firmy Lenny&Larry’s znane są przede wszystkim w Stanach Zjednoczonych i na tle większości białkowych przekąsek wyróżniają się m.in tym, że są wegańskie. Makroskładniki jednej, ważącej 113g sztuki to : 420 kcal, 14g tłuszczów, 52g węglowodanów oraz 15.8g protein. Poza cukrem oraz olejem palmowym, skład przekąski wygląda w porządku, a producent informuje iż zawiera same naturalne składniki.
Konsystencja ciastka jest miękka, wilgotna i przypomina surowe, zagniecione ciasto. Muszę przyznać, że mi taka struktura bardzo odpowiada. Mimo sporej ilości cukru, przekąska nie jest przesłodzona, a lekko słonego smaku nadaje jej masło orzechowe. Te zaś świetnie pasuje do kawałków orzechów ziemnych zatopionych w całej masie – jedyny mankament to posmak goryczki, który im towarzyszy. Co prawda nie przeszkadza on aż tak bardzo, ale jednak daje o sobie znać i nie można o tym nie wspomnieć. Poza tym, ciężko mi się do czegoś przyczepić, ciastko jest bardzo smaczne i zdecydowanie warte spróbowania. Myślę, że wszystkim miłośnikom masła orzechowego przypadnie do gustu.
Cena: ok. 10 zł
Komentarze