Ksylitol to niskokaloryczna, naturalna substancja słodząca, będąca zdrowym zamiennikiem klasycznego cukru. Ma szerokie zastosowanie w kuchni i jest produktem szczególnie polecanym dla osób na diecie redukcyjnej, cukrzykom i wszystkim, prowadzących zdrowy tryb życia.
Jakie właściwości ma ksylitol?
Cukier brzozowy – zamienna nazwa ksylitolu to jedna z najpopularniejszych substancji słodzących, pozyskiwana z kory brzozy. Strukturą przypomina tradycyjny cukier, jest biały, krystaliczny i nie posiada zapachu. Ksylitol jest niskokalorycznym zamiennikiem cukru – zawiera aż o 40% mniej kalorii! Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym i procesem metabolicznym bez udziału insuliny. Co to oznacza? Cukier brzozowy to odpowiedni produkt dla osób borykających się z cukrzycą, gdyż nie prowadzi do nagłego wyrzutu insuliny, jak w przypadku klasycznego cukru. Jest także probiotykiem – wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej oraz przeciwdziała powstawaniu próchnicy, dlatego jego dodatek znaleźć możemy w składzie m.in gum do żucia lub past do zębów. To znakomita i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego cukru, pozwalająca na ograniczenie spożywanych kalorii.
Jak smakuje ksylitol i do czego go użyć?
Ksylitol ma szerokie zastosowanie w kuchni – jego dodatek sprawdzi się wszędzie tam, gdzie używa się białego cukru. Smak cukru brzozowego jest zbliżony do smaku sacharozy i w przeciwieństwie do innych substancji słodzących – poziom jego słodkości również jest ten sam. Ze względu na to, że ksylitol dobrze zachowuje się w wysokich temperaturach, nie wpływając na efekt końcowy posiłków z jego dodatkiem, znakomicie sprawdzi się jako składnik domowych wypieków. Swoje zastosowanie odnajdzie także w deserach, posiłkach takich jak owsianki, omlety czy naleśniki lub słodzik do herbaty lub kawy.
Dlaczego ksylitol jest dobrym zamiennikiem cukru?
Tradycyjny cukier, nie bez przyczyny określany jest mianem „białej śmierci„, a regularnie prowadzone raporty pokazują, że spożywamy go w nadmiernych, szkodliwych dla zdrowia ilościach. By temu zapobiec, warto sięgać o zamienniki cukru, jakim jest m.in ksylitol, charakteryzujący się korzystnymi właściwościami zdrowotnymi. Podsumujmy zatem jego zalety:
- niska kaloryczność – 40% mniejsza od tradycyjnego cukru
- niski poziom indeksu glikemicznego, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego skoku cukru i insuliny w organizmie
- równie słodki smak, co w przypadku cukru białego
- zapobiega rozwojowi próchnicy i grzybów w organizmie
- zwiększa przyswajanie wapnia przez kości
Czy spożywanie cukru brzozowego jest bezpieczne dla zdrowia?
Liczne badania przeprowadzane przez naukowców udowadniają, że ksylitol nie posiada właściwości toksycznych. Jest odpowiedni i bezpieczny w stosowaniu zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Nie oznacza to jednak, że warto przesadzać z jego nadmierną ilością. Właściwości ksylitolu mogą wpłynąć niekorzystnie na organizm osób borykających się z zespołem jelita wrażliwego, które powinny unikać alkoholi cukrowych, do których należy cukier brzozowy.
Ksylitol znajdziesz w sklepie FITREC.PL! Dodatkowo, z kodem „FITRECENZJE” otrzymasz rabat na całe zamówienie.
Sprawdź także właściwości innego zamiennika cukru – Erytrytolu.
Opinie (0)