Szósta pasta od Krukam to połączenie orzechów arachidowych (70%), kokosa (15%) i kakao.
Poza nimi w składzie znajduje się oczywiście cukier, tłuszcz kakaowy, aromaty oraz emulgator. Mimo różnic na etykiecie, makroskładniki tej nowości wyglądają podobnie do klasycznych maseł orzechowych – 578 kcal, 47.8g tłuszczów, 21.7g węglowodanów i 19.7g protein.
Jak sugeruje sama nazwa, smak pasty nie należy do bardzo słodkich i swój udział ma w tym kakao. Tonuje ono zawarte w produkcie cukry proste i stanowi tło dla arachidów oraz kokosa, które odgrywają tu główne role. Jak wiecie, ja jestem fanem słodkich, a czasem nawet za słodkich smaków, więc ta pasta raczej nie dołączy do grona moich ulubionych. Nie jest to oczywiście równoznaczne z tym, że jest zła – po prostu wiem, że w asortymencie Krukam są lepsze pozycje. Duża zaleta masła to z pewnością brak goryczki pochodzącej z kakao oraz konsystencja – ponownie ciężko się do czegoś przyczepić, bo wszystkie składniki są w 100% zmielone, a masło aksamitne i leiste.
Podsumowując, pasta z kokosem i czekoladą deserową od Krukam jest smaczna, ale polecam ją osobom, które częściej niż mleczne wybierają gorzkie tabliczki tej słodyczy.
Cena: ok. 12 zł
Komentarze