Drugi produkt firmy Krukam, który testuję to masło arachidowe z dodatkiem soli himalajskiej.
W 100g zawiera 591 kcal, 44.7g tłuszczów, 18.6g węglowodanów oraz 24.9g białka. Jeśli chodzi o konsystencję maseł orzechowych, nie jestem wybredny, bo lubię zarówno te gęste jak i rzadkie. To od Krukam jest leiste i zmielone do aksamitnej perfekcji. Wspomniana sól stanowi prawie 3% i rzeczywiście da się to odczuć w smaku. Masło jest bardzo słone przez co jedzenie go bez słodkich dodatków w postaci np. owoców, omleta lub owsianki naprawdę sprawia trudność. Wiąże się z tym także mniej intensywny smak samych orzechów, który zostaje zdominowany przez sól. Moim zdaniem w przypadku tego produktu nastąpił tzw. przerost formy nad treścią – konsystencja jest znakomita, a smak pozostawia wiele do życzenia. Myślę, że masło orzechowe z solą himalajską od Krukam najlepiej sprawdzi się w wytrawnych daniach, ale to chyba nie moja bajka.
Cena: ok. 12 zł
Komentarze