Lubicie kakaowe Corn Flakes? Powyższa grafika pokazuje, że poza popularnymi płatkami Nestle istnieje również alternatywa od polskiej Lubelli....
Lubicie kakaowe Corn Flakes? Powyższa grafika pokazuje, że poza popularnymi płatkami Nestle istnieje również alternatywa od polskiej Lubelli. Co więcej, wypada lepiej w składzie, cenie i wartościach odżywczych. Nie ma nawet napisu „gluten free”!
Jak sami widzicie, cukry w płatkach od Nestle pochodzą aż z 6 źródeł – cukier, glukoza, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego i cukier brązowy. To z kolei przekłada się na 24.9g cukrów prostych w 100g płatków. Lubella ma 15g/100g i pochodzą one z cukru, miodu, ekstraktu słodu jęczmniennego.
Minusem w płatkach od Lubelli z pewnością jest 0.5% miodu. Widząc napis „Kakao i miód” na opakowaniu można było się spodziewać lepszego wyniku. Rehabilituje go kakao w ilości 6%. To niemal dwa razy więcej niż w Corn Flakes od Nestle.
Jestem fanem diety high carb, więc niższa zawartość tłuszczu w płatkach Lubelli też do mnie przemawia – 3.9g/100g kontra 2.4g/100g Nie jest to może wielka różnica, ale pamiętajmy, że mimo Nestle ma mniej kakao. Tłuszcz zatem pochodzi z oleju.
Kaloryczność jest zbliżona, ale cena już ostatecznie pokazuje, że to Corn Flakes Kakao i Miód są lepszym wyborem. Około 9 zł za paczkę 450g Nestle i 6 zł za opakowanie 400g Lubelli. Te ceny mogą się różnić w zależności od sklepu – na grafice są również dokładne ceny z Auchan. To które płatki wybieracie?
Ja wybieram Lubellę, bo odpowiada mi nie tylko w teorii, ale i w praktyce – smak jest naprawdę bardzo dobry. Kakaowe Corn Flakes od Nestle złe też nie są i jak najbardziej mogą znaleźć się w diecie. Ta analiza jednak pokazała, że lubelski produkt jest bardziej wartościowy.
Komentarze