jak liczyć budyń

Jak liczyć budyń? – najlepszy sposób!

Jak liczyć budyń? To zdecydowanie jedno z najczęściej pojawiających się pytań w Q&A na moim Instagramie oraz w wiadomościach prywatnych. Odpowiadałem na nie wiele razy, ale zrobię to raz jeszcze. Tym razem w formie wpisu jako odpowiedź zbiorcza. Wiecie jak liczyć budyń? Jeśli nie, zapraszam do lektury.

Zacznijmy od tego, że każdy budyń składa się przede wszystkim ze skrobii ziemniaczanej. To ona stanowi niemal cały skład, a za smak odpowiadają aromaty i czasami cukier. Na opakowaniu producent prawie zawsze podaje wartości dla gotowego budyniu.

40g proszku budyniowego = 40g skrobii ziemniaczanej

Jeżeli chcemy znać kaloryczność i makroskładniki budyniu jeszcze przed gotowaniem, to najlepiej wliczyć go jako skrobię. Załóżmy tutaj, że opakowanie to 40g proszku. W takiej sytuacji, wystarczy dodać w aplikacji (MFP/Fitatu) 40g skrobii ziemniaczanej. I tyle!

Skrobia w 100g ma 320 kcal i około 80g węglowodanów

Tutaj naprawdę nie ma i nigdy nie było żadnej filozofii. Skrobia w 100g ma 320 kcal i około 80g węglowodanów. Możemy też trzymać się zasady, że 100g proszku budyniowego to 80-90g węglowodanów (~90g dla budyniów cukrem). Czy teraz już wiecie jak liczyć budyń?

Mam nadzieję, że tak. W kaloryczność co do 1 kalorii nie trafimy, ale zakres błędu będzie bardzo mały. Jest to najlepszy sposób na liczenie kalorii z budyniu – bez względu na to jaki ma smak (tutaj różni się tylko aromat) i czy zawiera cukier czy nie. Smacznego!

Leave a Reply

%d bloggers like this: