Długo go szukałem i się udało - jedyny na rynku popcorn do mikrofalówki bez dodatku soli i tłuszczu.
Jedno opakowanie tej przekąski to 80g ziaren kukurydzy, 267 kcal, 3.9g tłuszczów, 43.2g węglowodanów oraz 8.8g białka. Produkt od Helio na tle innych tego typu popcornów wyróżnia się także ponad 2 razy większą zawartością błonnika – jedna porcja dostarcza go aż 12g.
Brak tłuszczu oraz innych ulepszaczy nie wpływa negatywnie na strukturę prażonej kukurydzy, jest tak samo chrupiąca i ani trochę gumowata. Smak tak dobrze już nie wypada, ale można było się tego spodziewać – o ile tłuszcz wydaję się być zbędny to popcorn aż prosi się o dodatek soli. Tutaj świetnie sprawdza się metoda Iifym Chefa polegająca na spryskaniu przygotowanej kukurydzy olejem w spray-u i posypaniem jej dowolnymi przyprawami.
Dla fanów słonych, wyraźnych smaków taka opcja sprawdzi się świetnie, a dla tych szukających delikatnych przekąsek, popcorn sam w sobie będzie strzałem w dziesiątkę.
Cena: 2-3 zł (Auchan)
Na opakowaniu popcornu brakuje informacji w języku polskim, w jaki sposób go przygotować, mimo, że okładka jest po polsku. Na wewnętrznej torebce mimo napisów „Uwaga”, „Gorące” itd., informacje dotyczące sposobu przygotowania są podane we wszystkich językach regionu, łącznie z ukraińskim i rosyjskim, po polsku brak, kto to przemyślał?