Dziś recenzja kolejnej "fit" nowości ze sklepowych półek.
Jak Proteinella wypadnie na tle innych kremów białkowych oraz zwykłej Nutelli ? Sprawdźmy czy smak oraz konsystencja wynagrodza cenę tego małego słoiczka.
Makroskładniki (100g) : 500 kcal 12.6B|36.1T|46.9W (6.6g cukrów prostych)
Skład : maltitole, olej słonecznikowy, koncentrat białka serwatkowego (12%), orzechy laskowe (10%), słodka serwatka w proszku, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (6.5%), tłuszcz kakaowy, olej kokosowy, lecytyny słonecznikowe, naturalny aromat waniliowy
Konsystencja kremu Proteinella
Na pewno nie jest tak ciągnąca jak większość kremów proteinowych na rynku. Czy to wada ? Dla mnie nie, bo dzięki temu Proteinella znacznie szybciej rozpuszcza się w owsiance, a smarowanie omleta czy wafli jest łatwiejsze. Warto także dodać, że orzechy wraz innymi składnikami są zmielone do perfekcji – 10/10.
Smak HealthyCo Proteinella
Bardzo dobry! Największą różnicą w porównaniu do Nutelli jest słodkość, ale ten fakt chyba nikogo nie dziwi. Poza tym białkowy krem cechuje się podobną intensywnością orzechów laskowych i znakomitym smakiem mlecznej czekolady. Zero chemicznych posmaków i goryczki białka serwatkowego. Polskie spożywczaki idą w dobrym kierunku – 9/10.
Podsumowanie
Nie przypuszczałem, że krem proteinowy z marketu może być tak smaczny! Trochę więcej orzechów i ocena byłaby jeszcze wyższa. Wadą nadal pozostaje cena i to ona skłania mnie do refleksji nad ponownym zakupem.
Cena: ok. 15 zł (Guiltfree.pl)
Komentarze