Guma ksantanowa – zapomnisz o głodzie!

Guma ksantanowa – zapomnisz o głodzie!

Guma ksantanowa – produkt, którego używam codziennie w swojej diecie. Cieszy się ona również dużym zainteresowaniem z Waszej strony, dlatego też odświeżyłem poradnik na jej temat. Ten poradnik wyjaśni Wam jakie właściwości ma guma ksantanowa, ale nie tylko. Wspominam również jakie ma zastosowania oraz w jaki sposób jej używać.

Guma ksantanowa to naturalna substancja należąca do grupy polisacharadów.  Nie jest trawiona przez układ pokarmowy, więc nie dostarcza wartości odżywczych. Często używa się jej jako emulgator oraz substancja zagęszczająca w żywności. To właśnie dzięki gumie ksantanowej niektóre białka mają wyjątkowo gęstą konsystencję, a sosy „zero” mogą rywalizować z tymi wysokokaloryczymi. Powstaje w wyniku fermentacji cukrów, których źródłem jest m.in kukurydza i soja.

Jakie właściwości ma guma ksantanowa?

Pełni rolę przede wszystkim zagęsnika. Z tą cechą powiązane są zaś inne zalety. Użyjmy przykładu z owsianką. Po dodaniu zaledwie 2g tego wielocukru, staje się ona nie tylko gęstsza oraz charakterystycznie ciągnąca, ale także zwiększa swoją objętość. To z kolei sprawia, że dodatek gumy ksantanowej do posiłku zwiększa uczucie sytości po jego spożyciu.

  • Zwiększa objętość posiłków
  • Nadaje gęstej konsystencji
  • Zwiększa uczucie sytości
  • Zero kalorii
  • Opakowanie 20-50 porcji

Gdzie kupić gumę ksantanową?

Od niedawna jest dostępna w moim sklepie FITREC.PL. Guma ksantanowa marki FITREC Nutrition kosztuje tam 7.99 zł za 100g, czyli 20-50 porcji. Używając kodu “FITRECENZJE” otrzymasz zniżkę na cały asortyment.

Do czego używać gumy ksantanowej?

Do syropów, do owsianki, lodów proteinowych, koktajli, ale także do wypieków. Jeśli masz uczulenie na gluten, to ten składnik pozwoli ci go zastąpić w klasycznej mące.

Jak i ile używać gumy ksantanowej?

W zdecydowanej większości przypadków <0.5% masy danego produktu lub posiłku będzie dobrą ilością. Metoda zastosowania zależy oczywiście od potrawy. Dodając ją do owsianki, zaczekaj aż wystygnie lub dodaj wcześniej jogurt i bardzo dokładnie wymieszaj. Jeśli gotujesz owsiankę, dodaj ją gdy płatki napęcznieją wodą, a konsystencja stanie się gęsta. Chcesz użyć gumy jako alternatywa dla glutenu w wypiekach? Dodaj ją do suchych składników. W innych deserach tj. puddingi, lody itp. wystarczy wymieszać ją energicznie z wilgotną masą, a najlepiej zmiksować.

Zacznij od mniejszych ilości! Guma ksantanowa sama w sobie nie jest szkodliwa, jednak w nadmiarze może powodować problemy żołądkowo-jelitowe, wzdęcia. Zamiennikiem dla gumy ksantanowej może być guma guar. Mają podobne właściwości, jednak tej drugiej często trzeba użyć więcej do uzyskania zbliżonego efektu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]