Ja jako fan wafli tej firmy, nie mogłem przejść obojętnie obok takiej okazji. Kilka dni temu kupiłem tę nowość i dziś dzielę się z Wami moją opinią. Dajcie znać czy już próbowaliście i jak Wy je oceniacie.
Makroskładniki (100g): 414 kcal 6.9B|9.5T|74W
Skład: ryż brązowy 34%, ryż biały 25%, grys kukurydziany 25%, olej rzepakowy, sól, cukier, cebula w proszku 1.2%, aromat 1%, fruktoza, mąka ryżowa, laktoza, olej słonecznikowy, czosnek w proszku, pietruszka, ekstrakt z papryki
Konsystencja
Taka sama jak w innych waflach z tej serii. Bazę przekąski stanowi ryż biały, brązowy oraz grys kukurydziany. Takie połączenie sprawia, że wafle Jumbo mają przyjemniejszą konsystencję niż zwykłe ryżowe. Nie kruszą się i przypominają trochę chrupki z kukurydzy. Ilość przypraw też wypada nieźle, choć w tej kwestii kukurydziane wafle tej firmy wygrywają. Ja nie mam żadnych zarzutów. Konsystencja jest idealna!
Smak
Bardzo fajny, ale liczyłem na coś więcej. Zgodnie z etykietą, najbardziej wyczuwalna jest tutaj karmelizowna cebula. Jej słodki posmak dobrze komponuje się z solą, której w waflach nie brakuje. Pierwsze skojarzenie jakie przyszło mi do głowy po spróbowaniu tej nowości, to Lay’s Zielona Cebulka. Zgadzacie się ze mną? Poza tym, w smaku daje o sobie znać tytułowy ocet oraz czosnek. Ten pierwszy na szczęście nie dominuje i nadaje jedynie lekkiej kwaskowatości. Smaczne wafle, ale nie tak bardzo by regularnie do nich wracać.
Podsumowanie
Wafle smakowe to bardzo dobra alternatywa dla zwykłych chipsów lub chrupków. Ich skład może i nie jest idealny, ale makroskładniki są całkiem niezłe. 100g wafli Jumbo dostarcza 9.5g tłuszczów, czyli 3x mniej niż chipsy. Cebulowe z dzisiejszej recenzji nie dołącza jednak do moich ulubionych. W TOP3 wciąż papryka, ser i pizza.
Cena: 3-4 zł (Żabka, Stokrotka)
Visitor Rating: 9/10