31.01.202331.01.2023
awatar

autor: Brygida Szkutnik

Frużelina bez cukru to produkt, który w ostatnim czasie zyskał dużą popularność wśród dostępnych na rynku zdrowych wytworów spożywczych. Co raz więcej marek decyduje się na ich produkcję, co dodatkowo utrudnia decyzję o wyborze tej odpowiedniej. W tym artykule pod lupę weźmiemy frużeliny najpopularniejszych marek, skupiając się na ich właściwościach.

Dlaczego frużeliny cieszą się takim zainteresowaniem?

Cech, które przemawiają za atrakcyjnością tego produktu jest wiele. Wyróżnić możemy m.in znakomity skład frużelin, który oparty jest o naturalne składniki i brak obecności cukru. Czyni je to zdrowymi produktami, będącymi lepszą alternatywą dla szeroko dostępnych dżemów, bogatych w sztuczne konserwanty, wzmacniacze smaku, a także ogromną ilość wspomnianego cukru. Dodatkowo, są niskokaloryczne, zatem sprzyjają redukcji tkanki tłuszczowej. Kolejną zaletą jest ich szerokie zastosowanie w kuchni – ich dodatek wzbogaci smak naszych posiłków na słodko i wypieków, nie obarczając ich dużą ilością kalorii.

Frużelina bez cukru na tle klasycznego dżemu

Czy frużelina znacząco różni się swoimi właściwościami od powszechnego dżemu z jego dodatkiem? Cech, różniących te dwa produkty nie jest dużo, natomiast mają one istotny charakter. Za główną różnicę uważa się ilość owoców użytych do produkcji.

Owoce stanowią około 80% całego składu, w zależności od danej marki. Skład dżemów z cukrem jest znacznie dłuższy, a owoce stanowią jedynie 40% produktu. Na pierwszym miejscu spisu składników znajdziemy cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Frużeliny ich nie zawierają, a za intensywność i podkręconą słodycz owoców odpowiadają substancje słodzące, takie jak erytrytol i sukraloza. W konsekwencji, ich kaloryczność jest dużo mniejsza, co w przypadku osób przykładających uwagę do ilości spożytych kalorii w ciągu dnia – jest istotną cechą.

Frużelina dostarcza od 30 do 60 kcal w 100g produktu, podczas gdy szeroko dostępny na półkach sklepowych dżem z dodatkiem cukru ma od 150 do aż 250 kcal! Różnica jest znacząca, szczególnie w przypadku stosowania tej formy owoców jako nadzienie do np. naleśników. Ilość użytego przez nas dżemu nie kończy się na jednej łyżeczce, czego skutkiem jest dostarczenie organizmowi prawdziwej bomby kalorycznej i ogromnej ilości cukru.

Porównanie frużelin dostępnych na rynku:

Frużeliny jabłkowe:

Frużeliny wiśniowe:

Frużeliny truskawkowe:

Frużeliny malinowe:

Frużeliny brzoskwiniowe i morelowe:

Frużeliny o smaku mango:

Frużeliny o smaku ananasa/owoców egzotycznych:

Frużeliny porzeczkowe:

Frużeliny o smaku czerwonych owoców:

Frużeliny o smaku owoców leśnych:

Do czego użyć frużeliny bez cukru?

Owoce w żelu mają szerokie zastosowanie, które ogranicza jedynie nasza wyobraźnia. Świetnie smakują jako dodatek do posiłków na słodko, takich jak owsianki, kasza manna, placuszki, gofry, naleśniki i omlety, a także domowych wypieków: ciast, babeczek, słodkich tart i deserów. Frużelina bez cukru znakomicie urozmaica codzienny jadłospis i wzbogaca smak potraw, nie dostarczając im dużej ilości kalorii.

Szeroki wybór frużelin dostępny jest w sklepie FITREC.PL. Dodatkowo, z kodem „FITRECENZJE” obowiązuje rabat na całe zamówienie!

Brygida Szkutnik

autor: Brygida Szkutnik

Opinie (0)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *