Przedwczoraj odebrane, wczoraj zjedzone, a dzisiaj testowane – kolejne ciasto od FIT CAKE. Tym razem nie z Warszawy, ale z Białegostoku. Sernik waniliowy nie ma cukru, glutenu ani orzechów. Podział makroskładników również można uznać za korzystny – mało tłuszczów i dużo białka. Teraz już czas na najważniejsze info.
Makroskładniki (1 kawałek) : 200 kcal 27B|4.5T|13W
Skład : twaróg chudy, jaja kurze, wanilia, bezglutenowy budyń, jogurt skyr, owoce, erytrol
Konsystencja
Na początku warto zaznaczyć, że jest znacznie bardziej wilgotna od sernika, którego jadłem kilka tygodni temu. Jedną z wartych wspomnienia zalet jest górna warstwa czyli jogurt typu islandzkiego znany jako skyr. W połączeniu ich konsystencja przypomina kremowe mascarpone. Co jeszcze? Granat! Niby jest go mało, ale świetnie kontrastuje z piankowatym, miękkim ciastem. Mam jedno „ale” i dotyczy ono właśnie masy twarogowej. Mimo wszystko nie jest ono aż tak stałe jak sobie to wyobrażałem – trochę się kruszy. Poza tym nie mam zastrzeżeń, mega udana konsystencja.
Smak
Fani klasycznego sernika na pewno będą zadowoloni. Mamy tu mocno waniliowy aromat i nie dotyczy on tylko masy z twarogu. Znajdujący się na samej górze jogurt typu islandzkiego, również ma w sobie wanilię. Ta część znakomicie komponuje się z całym ciastem. Jest nie tylko słodka, ale także lekko kwaskowata – wszystko dzięki skromnej ilości granatu. Uważam, że śmiało można go dodawać, bo w takim wydaniu ma potencjał. Na koniec warto jeszcze coś dodać o pierwszoplanowej masie. Cechuje się ona naturalną słodyczą pochodzącą z erytrolu, a akcent wanilii pochodzi z budyniu. O sztucznych posmakach goryczki nie ma tu mowy. Lubię ten sernik!
Podsumowanie
Klasyka gatunku. Jestem pewien, żw sernik waniliowy od FIT CAKE posmakuje wszystkim, którzy są miłośnikami klasycznej odsłony tego ciasta. Więcej nie muszę pisać. Po prostu spróbuj i daj znać.
Cena : 13 zł (Kawiarnie FIT CAKE)
Opinie (0)