Paluszki firmy INWEX na polskim rynku są już niemal od trzech lat, ale nie ukrywam, że ja dowiedziałem się o nich dopiero teraz. Dziś przetestuję dwa rodzaje tej przekąski : grahamowe złociste z cebulą oraz orkiszowe złociste z papryką. Oba opakowania paluszków ważą 70g, a ich ogólne makroskładniki (100g) to : 410 kcal, 5.5g tłuszczów, 76g węglowodanów oraz 13g białka. Ich dokładny skład możecie zobaczyć na kolejnych zdjęciach, a ja wspomnę tylko, że wygląda naprawdę w porządku – nie zawiera m.in oleju palmowego, cukru i soli.
Grahamowe złociste z cebulą – struktura oraz chrupkość bezcukrowych paluszków niczym nie odbiega od tych klasycznych. Nie są one oczywiście słone, ale dodatek sproszkowanej cebuli (5%) wystarcza, aby nadać im intensywnego i jednocześnie delikatnego smaku. Osobiście nie byłem i raczej nie będę fanem paluszków, ale te nie są złe i myślę, że fanom tego rodzaju przekąski przypadną do gustu.
Orkiszowe złociste z papryką – nazwa oraz wygląd tych paluszków zdecydowanie bardziej mnie zaciekawił – czerwień sproszkowanej papryki zwraca na siebie uwagę i jest jej dość dużo. Niestety, ale nie przekłada się to na smak – przyprawa nie daje o sobie znać, a przekąskę cechuje neutralność. Struktura paluszków także nieco różni się od oryginału – mąka orkiszowa sprawia, że są one nieco mniej chrupiące.
Cena: 2-3 zł
Opinie (0)