Wczoraj odkryłem kolejny smak Dobrej Kalorii, dziś spróbowałem, a teraz dzielę się z wami moją opinią.
Połączenie kakao i orzechów jest dosć popularne w „fit” przekąskach – w tym przypadku nie są to jednak arachidy, a nerkowce. Zaczynamy.
Makroskładniki (35g) : 125 kcal 2B|2.6T|22W (20g cukrów prostych)
Skład : daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), orzechy nerkowca (15%), kakao (1.9%).
Konsystencja – wydaje mi się, że ten baton jest najbardziej wilgotny ze wszystkich od Dobrej Kalorii. Ogrom daktyli przyczynia się do miękkiej, aksamitnej struktury, którą przełamują małe kawałki chrupiących orzechów. Lepiej nie dało się tego zrobić – 10/10.
Smak – na słodkość narzekać tu nie można, bo daktyle jak zawsze robią w tej kwestii robotę.Tytułowe kakao nieco ją balansuje, ale nie na tyle by wyczuć charakterystyczną goryczkę. Te cechy należy uznać za zalety, teraz pora na wady. Baton szybko się nudzi, a smak nerkowców zostaje przytoczony przez resztę składników.Typowa surowa przekąska – 7/10.
Podsumowanie : Dobra Kaloria Kakao & Orzech to prosty pod względem składu, smaku oraz konsystencji baton. Do gustu przypadnie przede wszystkim fanom klasycznych przekąsek opartych na daktylach. Mnie smakuje, ale chyba nie na tyle, by do niego wrócić.
Cena : ok. 2-4 zł (m.in Tesco, Auchan, Lidl, Aldi)
Komentarze