06.10.202006.10.2020
awatar

autor: Bartłomiej Szkutnik

Podpuszczkowy, dojrzewający Ceko Ser Piórko znany jest ze swojej zaskakująco niskiej zawartości tłuszczu – 2.7g oraz bardzo wysokiej białka – 35g oraz wapnia – 1200mg. Jego kaloryczność w 100g wynosi zaledwie 164 kcal, czyli o polewę mniej niż w przypadku pełnotłustych serów. Wbrew pozorom, wszystkie te liczby idą w parze z dobrym składem : mleko pasteryzowane, białka mleka, sól, chlorek wapnia, kultury bakterii mlekowych, podpuszczka oraz barwnik.

Konsystencja i smak sera Piórko

Niską zawartość tłuszczu da się odczuć zarówno w strukturze jak i smaku sera. Ta pierwsza jest nieco twarda i mało elastyczna, a plastry przyklejają się wzajemnie do siebie. W wysokich temperaturach ser szybko się rozpuszcza, ale po powrocie do temperatury pokojowej tak samo szybko zastyga. Wtedy też staje się jeszcze bardziej twardy niż na początku. Smak wypada nieco lepiej i rzeczywiście jest zbliżony do zwykłych serów. Większa ilość soli – 2g/100g ma w tym swój niemały udział.

Podsumowanie

Ceko Ser „Piórko” jest smaczny, jednak biorąc pod uwagę całokształt znacząco różni się od oryginału. Sztukę jest jego odpowiednie przyrządzenie. Dobrze sprawdza się przede wszystkim w startej formie. Polecam dodawać go do tostów, makaronu i wytrawnych omletów. Porównanie ze zwykłym serem żółtym znajdziesz tutaj.

Cena: ok. 30 zł/kg (m.in Strefa Mocy, Auchan, E. Leclerc, Tesco, Piotr i Paweł)


Bartłomiej Szkutnik

autor: Bartłomiej Szkutnik

Opinie (2)

2 odpowiedzi do “Ceko Ser Piórko – ma tylko 3% tłuszczu!”

  1. Anonim pisze:

    Visitor Rating: 10/10

  2. Anonim pisze:

    Visitor Rating: 9/10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *