Czy Vitanella Protein 27% to dobry jakościowo baton proteinowy? Porównajmy go ze składem i wartościami odżywczymi Snickersa.
Czy jeden z najpopularniejszych i najchętniej kupowanych – baton Vitanella Protein 27% dostępny w Biedronce jest dobrym jakościowo produktem, po który warto sięgać? Przyjrzyjmy się wartościom odżywczym produktu, porównując go ze Snickersem – batonem o podobnej strukturze i wnętrzu.
Vitanella Protein 27% – najsmaczniejszy, proteinowy baton?
Vitanella Protein 27% to jeden z pierwszych batonów proteinowych, które trafiły do asortymentu Biedronki, niemal od razu cieszący się dużym zainteresowaniem i pozytywnymi opiniami. Popularność zyskał dzięki niezwykle satysfakcjonującym, słodkim i głębokim smaku zawdzięczanym grubej warstwie karmelu i polewie z mlecznej czekolady. Całość uzupełniona chrupiącymi orzeszkami ziemnymi i masie białkowej o smaku arachidowym wprawia w prawdziwą rozkosz – my również oceniliśmy jego smak wysoko. Wiele osób jednak nie zdaje sobie sprawy ze składu i jakości batona, a etykietę „Protein” rozumie jako sprawdzony i dobry produkt, który warto umieścić w swoim codziennym jadłospisie.
Baton Vitanella Protein 27% vs Snickers – porównanie składów
Chcąc uświadomić Was w jakości składu batona z Biedronki, który na wstępie podkreślimy – pozostawia wiele do życzenia, porównamy go z jednym z najpopularniejszych batonów – Snickersem.
Na pierwszych pozycjach w składzie Vitanella Protein 27% znajdziemy koncentrat białek serwatkowych i wysokobiałkowe nadzienie, co oczywiście przemawia na korzyść batona – takich składników nie znajdziemy w zwykłych, nieproteinowych batonach, takich jak Snickers. Plusem jest także brak zawartości cukru i zastąpienie go substancją słodzącą – maltitolem. Na tym jednak pozytywne cechy batona się kończą.
Porównując go ze Snickersem, jego skład jest dużo dłuższy i niestety nie wypada lepiej. Większość składników, które znajdziemy w jego alternatywie z dodatkiem cukru, znajdziemy także w proteinowym batonie z Biedronki. Jest nim: tłuszcz mleczny, kakaowy i szkodliwy dla zdrowia olej palmowy, miazga kakaowa, serwatka w proszku, mleko w proszku odtłuszczone, orzeszki ziemne, sól i emulgator. Do pełnego składu Snickersa brakuje jeszcze tylko cukru w dwóch postaciach, białka jaja w proszku i zhydrolizowanego mleka w proszku – na tym się kończy.
Baton Vitanella Protein 27% zawiera dużo dłuższy, skomplikowany skład, niewypadający lepiej na tle Snickersa. Jedyną pozytywną cechą, którą możemy przyznać batonowi proteinowemu jest zawartość koncentratu białek serwatkowych i brak zawartości cukru. Vitanella Protein 27% zawiera jednak olej palmowy, który jest nieodłącznym elementem batonów, uważanych jako te „mniej zdrowe”.
Dlaczego zatem przez tak wielu, traktowany jest jako lepszą alternatywę dla klasycznych słodyczy?
Zestawienie wartości odżywczych proteinowego batona ze Snickersem
Vitanella Protein 27%:
- 241 kcal
- 13g białka
- 15g tłuszczów
- 15g węglowodanów
Snickers:
- 242 kcal
- 4.3g białka
- 13g tłuszczów
- 30g węglowodanów
Analizując makroskładniki batonów, różnicą, jaka rzuca się oczy jest większa zawartość białka w przypadku batona proteinowego z Biedronki na niekorzyść węglowodanów, która przyjmuje większą wartość w przypadku Snickersa.
Mimo, że baton Vitanella Protein 27% znany jest jako produkt „proteinowy”, w rzeczywistości tytułowych protein zawiera mniej (13g), niż tłuszczów (15g), których wartość w przypadku tego typu produktów oczekuje się, że będzie jak najmniejsza. Mało tego – zawartość tego makroskładnika w Snickersie, uważanego za niezdrową formę słodkiej przekąski jest mniejsza, niż w tak chętnie kupowanym i cieszącym się popularnością wśród batonów proteinowych – Vitanella Protein 27%.
Baton Vitanella Protein 27% vs. Snickers – podsumowanie
Zestawiając te dwa rodzaje batonów, dostrzec możemy, że jakość zarówno składu, jak i makroskładników produktów nie różni się w znacznym stopniu. Analiza miała na celu ukazać, że baton Vitanella, uznawany przez wielu jako dobry, proteinowy baton, w rzeczywistości okazuje się być dobrym jedynie w smaku. Mając przed sobą te dwa produkty, niewątpliwie lepszym wyborem będzie baton z Biedronki, chociażby ze względu na większą zawartość białka i brak dodatku cukru. Biorąc pod uwagę jednak aktualny, szeroki wybór batonów proteinowych na rynku, chcąc sięgnąć po wysokobiałkową przekąskę tego typu, Vitanella Protein 27% nie będzie dobrym wyborem.
Jak często wrzucacie do koszyka batona proteinowego od Vitanella?
Bez dwóch zdań, jego popularność zawdzięcza się znakomitemu smakowi i niskiej cenie jak na produkt tego typu. Nic w tym zatem dziwnego, że cieszy się tak dobrymi opiniami i częstym zakupem.
Niestety niewielkie grono zdaje sobie sprawę ze składu i wartości odżywczych, które na tle innych, proteinowych batonów wypada bardzo kiepsko, co jednocześnie tłumaczy tak niską cenę produktu.
Dajcie znać, czy należeliście do grona osób, które nie zdawało sobie sprawy ze składu Vitanella Protein 27%, który nie różni się od Snickersa w tak dużym stopniu, jak mogłoby się wydawać.
Śledź @fit_recenzje na Instagramie, by być na bieżąco ze wszystkimi nowościami ze świata fitness!
Komentarze