12.11.202212.11.2022
awatar

autor: Bartłomiej Szkutnik

Jak smakuje, jaką ma konsystencje oraz czy warto go kupić o tym dowiesz się w dzisiejszej recenzji!

Baton Go Active to baton wysokobiałkowy z kremem z orzeszków arachidowych i białkiem ryżowym.

Najważniejsze cechy

Konsystencja

Baton to jedna prosta, nieduża bryła. Nie mamy tutaj żadnej polewy ani dodatków typu chrupki, karmel, czy kawałki orzechów. 

Baton jednak składa się z miazgi z orzeszków arachidowych, pasty daktylowej i białka ryżowego.

Czuć to w konsystencji. Baton ma piaszczystą i mączną konsystencje. Sprawia wrażenie, ze gęstnieje w ustach. Jest za to dosyć miękki. Trochę skleja podniebienie. 

Jest nieco nudny i zdecydowanie brakuje tutaj polewy, karmelu, chrupek do pochrupania albo z tego względu, że jest to baton składający się w większości z orzeszków: kawałków orzechów arachidowych. Z tego względu przypomina bardziej raw batona niż batona proteinowego. 

Ocena za konsystencje 6/10

Smak

Jako, ze jest to baton w większości składający się z orzechów arachidowych, je tutaj czuć najbardziej! Bardzo intensywny smak orzeszków ziemnych! Pod względem smaku przypomniał mi odtłuszczone masło orzechowe w proszku typu PB2 lub Orzech w Proszku FITREC (tutaj recenzja czekoladowego) jedzone na sucho. Daktyle wyczuwalne delikatnie, mimo tego baton do bardzo słodkich nie należy.

Przeszkadza mi tutaj w smaku (jak i konsystencji) mączny posmak białka ryżowego.

Końcowo baton smakuje bardzo naturalnie i czuć, że jest to baton wegański. Nie jest zły, acz trzeba lubić takie smaki. 

Ocena za smak 7/10

Podsumowanie

Baton Go Active Peanut Butter to baton, który pod względem konsystencji jak i smaku bardziej przypomina wegańskiego raw bara niż proteinowca. Ma prosta, nieskomplikowana konsystencję, bez udziwnień typu polewa, karmel, chrupki itp.

Ma bardzo naturalny smak orzeszków ziemnych, nie jest zbyt słodki, mimo obecności daktyli w składzie.

Przeszkadza jednak w smaku jak i konsystencji mączność białka ryżowego.

Kolejnym minusem jest dosyć niska zawartość białka (tylko 10g w batonie) oraz zastosowanie jako źródło białka tylko białka ryżowego (lepszy byłby mix białek roślinnych).

Do zalet można zaliczyć prosty i wegański skład, brak cukru dodanego i oleju palmowego oraz cena i łatwa dostępność.

Podsumowując nie jest to zły baton, jednak nie przypadnie on każdemu do gustu. Trzeba lubić takie smaki. Dla osób lubiących batony typu raw oraz jako zamiennik typowych batonów proteinowych dla wegan można go polecić. 

Ocena ogólna 6,5/10

Plusy

+dostępność i cena

+albrak cukru

+brak oleju palmowego

+niska kaloryczność

+prosty i wegański skład

Minusy

-niska zawartość białka 

-mączna konsystencja i smak

-źródło białka (tylko białko ryżowe)

Skład i makroskładniki

Żeby być na bieżąco z fit nowościami, śledź Fit Recenzje!

Szeroki wybór fit produktów, proteinowych i bez cukru znajdziesz w sklepie FITREC!

Bartłomiej Szkutnik

autor: Bartłomiej Szkutnik

Opinie (1)

Jedna odpowiedź do “Baton proteinowy Go Active – recenzja”

  1. Monika pisze:

    A dla mnie jest to jeden z lepszych batonów. Zadowala mnie smak, a najbardziej duża ilość błonnika, więc na redukcji taki baton jest bardzo dobrym wyborem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *