Almette Serek wiejski ze skyrem – recenzja

Almette Serek wiejski ze skyrem – recenzja

Całkiem niedawno pojawiły się nowe serki wiejskie Almette! To 3 nowe warianty: ze skyrem, z ricottą oraz twarożkiem kremowym

Jako, że wariant ze skyrem wyróżnia się najlepszymi makroskładnikami, skupimy się dzisiaj właśnie na nim! Czy różni się od zwykłego serka wiejskiego lekkiego? Czy może zastąpić skyr? Sprawdźmy! 

Almette serek wiejski ze skyrem to serek twarogowy ziarnisty z naturalnym jogurtem typu islandzkiego skyr.

Najważniejsze cechy

  • Dostępność: Selgros, Żabka, Makro, Dino, Lewiatan (jest to nowość, więc z czasem będą szerzej dostępne)
  • Cena: ok. 3 zł / 150g w zależności od sklepu
  • 16,5g białka w kubeczku
  • 0,4g tłuszczu/100g

Konsystencja 

Po zerwaniu wieczka uświadczymy taflę „śmietanki”. Jest ona nieco rozwodniona, rzadsza niż w zwykłym serku wiejskim.

Pod nią serek jest bardziej zbity. W konsystencji przypomina jakby twaróg wymieszany z ziarnkami serka wiejskiego.

Po wymieszaniu całości już nieco bardziej przypomina zwykły serek wiejski. Jego ziarenka są dość twarde, nieco suche. 

Całościowo jest ok, ale zdecydowanie jest mniej delikatny od zwykłego serka wiejskiego.

Ocena za konsystencje 7/10

Smak

Poczynając od „śmietanki” nie tylko w konsystencji jest rozwodniona, ale także w smaku. Czuć, że jest mocno odtłuszczona. Jest bardziej jogurtowa niż śmietankowa.

Całość jest lekko kwaśna, kwaśność charakterystyczna dla jogurtu lub twarogu.

Dodatkowo serek jest dosyć słony, zdecydowanie bardziej od zwykłego serka wiejskiego.

Generalnie jest smaczny, ale znacznie lepiej się sprawdza jako baza pod np. świeże owoce lub warzywa, dżem bez cukru, odżywkę białkową, aromaty albo jakieś inne ciekawe fit dodatki.

Ocena za smak 7/10

Podsumowanie

Almette Serek wiejski z skyrem jest po prostu smaczny, jednak smakowo znacznie różni się od zwykłego serka wiejskiego i zdecydowanie nie zastąpi mojego ulubionego wiejskiego lekkiego z Piątnicy. Ilość tłuszczu odgrywa jednak duża role. Serek od Almette czuć, ze jest mocno odtłuszczony. W smaku przypomina bardziej jogurt lub chudy twaróg niż serek, w konsystencji jest również mniej delikatny i „rozwodniony”.

Makrosowo za to wypada świetnie i ze względu na wysoką zawartość białka i minimalną ilość tłuszczu może zastąpić zwykły jogurt skyr. Jednak jeśli ktoś oczekuje smaku zwykłego serka wiejskiego to się mocno zawiedzie. Sprawdza się za to super jako baza pod dodatki.

Ocena ogólna 7/10

Skład oraz makroskładniki

Żeby być na bieżąco z fit nowościami, śledź Fit Recenzje!

Szeroki wybór fit produktów, proteinowych i bez cukru znajdziesz w sklepie FITREC!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Również z tej kategorii

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. [więcej]