Dzis pod lupą smak, którego najbardziej się obawiałem – kurkuma & pomarańcza & orzech brazylijski. Brzmi jak mieszanka wybuchowa. Czy rzeczywiście taką jest ? Więcej zdradzam poniżej.
Makroskładniki (55g) : 174 kcal 3.3B|15.1T|5.8W (1.6g cukrów prostych i 6.1g kwasów tłuszczowych nasyconych). Skład : orzechy brazylijskie (28%), płatki kokosa, błonnik z korzenia cykorii, migdały (15%), erytrytol, nasiona chia, kurkuma (2%), lecytyna słonecznikowa, masło kakaowe, imbir (1%), wiśnie, sól morska, aromat pomarańczowy (0.1%).
Konsystencja – mimo, że wciąż bardzo dobra, to najsłabsza z całej trójki batonów Adonis. Orzechy przyczyniają się tu do chrupkości, płatki kokosa do lekkiej gumowatości, a między innymi nasiona chia zbijają przekąskę w całość. Wadą jest trochę sucha konsystencja tych składników, a na pewno mniej wilgotna niż w przypadku poprzedników. To chyba najbardziej istotne cechy. Ósemka! – 8/10.
Smak – porażka. Bardzo się jej obawiałem, ale na szczęście smak nie jest taki zły. Pokuszę się nawet o stwierdzenie, że wypada dość dobrze. Dominuje tu smak kokosa oraz orzechów brazylijskich, a kurkuma daje o sobie znać nie tylko poprzez kolor. Najbardziej zaznacza się w posmaku i szczerze mówiąc, to średnio mi on odpowiada. Pomarańczowy akcent jest zaś mało wyczuwalny i pochodzi tylko z aromatu. Plus za nutę soli i przyzwoitą słodkość – to połączenie fajnie ze sobą kontrastuje. Całościowo smak wypada w porządku, ale bez szału i zachęty do kolejnego spróbowania – 6/10.
Podsumowanie : Najbardziej szalony i zarazem najsłabszy baton od Adonis Foods. Dzisiejszy smak ma w sobie wiele zalet, ale odważne połączenie składników nie do końca mnie przekonało. W rankingu batonów tej firmy nadal króluje Pecan & Cocoa & Goji Berries.
Cena : 8.90 zł (Ketomania)
Opinie (0)